ból

Mięta pieprzowa - liść (Mentha piperita L.)

Mentha piperita L.

Producent
Dary Podlasia
Surowiec zielarski
liść mięty (Menthae piperitae folium)
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA
POLSKI PRODUKT
POLSKI PRODUKT

ZASTOSOWANIE

Jest rośliną wieloletnią, która bardzo szybko się rozprzestrzenia za pomocą rozłogów. Uprawia się bardzo dużo odmian mięty – łatwo się krzyżuje z innymi odmianami. W Arabii pije się herbatę z mięty przy spotkaniach towarzyskich oraz dla wzmocnienia męskości. Ceniona jest już w starożytności jako cenny lek oraz aromatyczna roślina, która zdobiła dom i ubogacała potrawy w smak. Grecy szorowali nią stoły przed podaniem jedzenia oraz dodawali liście do kąpieli. Rzymianie natomiast używali ją do potraw oraz jako środek poprawiający apetyt. W ludowych wierzeniach noszona w portfelu miała przynieść szczęście i pomyślność. Mięta odstrasza owady zwłaszcza pchły, chrząszcze. Jest też nielubiana przez gryzonie zwłaszcza myszy i szczury.

wewnętrzne
- w zaburzeniach trawiennych – bóle brzucha, wzdęcia, brak apetytu,
- przy bólach głowy, migrenach,
- stany nieżytowe układu pokarmowego,
- przy nieprawidłowej fermentacji,
- przy złym trawieniu tłuszczy,
- przy kolce jelitowej,
- stany skurczowe przewodu pokarmowego,
- przy nadciśnieniu,
- w schorzeniach wątroby oraz dróg żółciowych,
- przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego,
- przy lekkiej niewydolności wątroby,
- przy zmniejszonym wydzielaniu żółci,
- pomocniczo przy kamicy żółciowej, żółtaczce,
- w okresie rekonwalescencji po zapaleniu wątroby,
- działa uspokajająco,
- przy zespole jelita drażliwego,
zewnętrzne
- do płukania jamy ustnej gardła,
- do inhalacji zwłaszcza przy nieżytach górnych dróg oddechowych,
- miejscowo do wcierań,
- silne działanie antyseptyczne,
- działanie przeciwświądowe.

DZIAŁANIE

Napary z liści mięty sprzyjają czynnością pobudzającym i wydzielniczym żołądka oraz wątroby – zwiększa się wtedy ilość soku żołądkowego, żółci – sprzyja to trawieniu i przyswajaniu pokarmów. Ma tez działanie rozkurczowe i obniżające napięcie mięśni gładkich jelit, dróg żółciowych i moczowych. Dzięki temu jest możliwe przywrócenie prawidłowej perystaltyki jelit i przemieszczanie się treści jelitowej, odejście gazów – zapobieganie wzdęciom.
Garbniki, mentol i menton sprawiają, że liście mięty mają działanie przeciwbakteryjne. Przy doustnym stosowaniu ma to oddziaływanie na układ pokarmowy, drogi żółciowe. Mentol i menton są wydalane z żółcią. Jest to działanie na tyle silne zwłaszcza do szczepów, które są odporne na antybiotyki. Napary maja niewielkie działanie uspokajające i obniżające ciśnienie krwi.

SPOSÓB UŻYCIA

Napar: 1 łyżkę liści mięty zalewamy 1,5-2 szklanki wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Odstawiamy na 5 minut i przecedzamy.
Pijemy ½ szklanki na godzinę przed jedzeniem – pomaga w nieżytach żołądka oraz przy braku apetytu.
Po posiłku napar będzie miał działanie rozkurczowe, żółciopędne i wiatropędne.
Do płukania gardła sporządzamy napar z 1 łyżki liści na 1 szklankę wrzącej wody.

SYNERGIA

Przy dolegliwościach trawiennych miętę można łączyć z liściem melisy lub kwiatem rumianku.

SKŁAD

100% liść mięty

OSTRZEŻENIA

Przeciwwskazania: Nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dzieci poniżej 6 roku życia. Również osoby z kamieniami żółciowymi, nerkowymi, wrzodami, nadklasowością i cierpiące na przepuklinę przewodu pokarmowego. Inhalacji z mięty nie powinny robić osoby z astmą. 

Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym, poza zasięgiem małych dzieci.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.

Kraj pochodzenia: Polska

CHCĘ OTRZYMYWAĆ INFORMACJE O NOWOŚCIACH I PROMOCJACH

Copyright © 2018 ZIOŁA