Uwaga! Trwają prace modernizacyjne sklepu. W tej chwili możliwość składania zamówień jest wyłączona. Zapraszamy wkrótce...

zioła i suplementy diety

Chmiel zwyczajny - szyszka (Humulus lupulus L.)

Humulus lupulus L.

Inne nazwy
Chymel, Czerwieniak gruszkowaty, Wilczak
Producent
Dary Podlasia
Surowiec zielarski
Szyszka chmielu (Strobili lupuli)
Aktualnie brak w magazynie
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA
POLSKI PRODUKT
POLSKI PRODUKT

ZASTOSOWANIE

Ta pnąca roślina z rodziny konopiowatych (Cannabaceae) dorasta do 5m wysokości, występuje na obszarze całej Polski. Chmiel spotkać można wśród wilgotnych zarośli, w lasach olchowych. W niektórych regionach kraju są plantacje chmielowe. Surowcem leczniczym są owocowstany zwane także szyszkami. Wykorzystuje się je między innymi do wyrobu piwa.

- stany zmęczenia, wyczerpania nerwowego
- nadmierna drażliwość
- trudności w zasypianiu
- zaburzenia nerwowe w okresie przekwitania
- nadpobudliwość, nerwowość
- zatrucie pokarmowe
- niedokwaśność
- nadmierna fermentacja jelitowa
- wzdęcia i odbijanie
- pomocniczo w leczeniu raka żołądka, wątroby, woreczka żółciowego i płuc
- w stanach po usunięciu tkanki nowotworowej

zewnętrzne:
- okłady w zapaleniu korzonków nerwowych
- bóle reumatyczne
- stany zapalne skóry
- trudno gojące się rany
- wypadanie włosów

DZIAŁANIE

Lupulina zawarta w szyszkach chmielu wykazuje właściwości uspokajające hamując nieco czynność kory mózgowej. Przetwory z szyszek chmielu działają rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych jelit i dróg moczowych. Obniżają nieznacznie ciśnienie krwi i działają lekko moczopędnie. Ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów oraz zwiększają łaknienie. Szyszki chmielu znane są także z działania przeciwbakteryjnego wobec różnych gatunków drobnoustrojów jelitowych, w tym również OPORNYCH NA ANTYBIOTYKI. W niektórych przypadkach zaobserwowano również ich aktywność przeciwnowotworową.

SPOSÓB UŻYCIA

Napar: 1 łyżkę szyszek chmielu zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 10min. Przecedzić i odstawić na kolejne 10min. Pić 2 razy dziennie po 1/4 - 1/3 szklanki na pół godziny przed posiłkiem, jako środek poprawiający trawienie, rozkurczowy, wzmacniający i łagodnie uspokajający. 

SKŁAD

100% suszona szyszka chmielu

OSTRZEŻENIA

  • Znane są przypadki nadwrażliwości na chmiel, zarówno po podaniu wewnętrznym jak i zewnętrznym.
  • Pamiętajmy, że dotykanie świeżych roślin może spowodować reakcję alergiczną.
  • Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym, poza zasięgiem małych dzieci.

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.

Kraj pochodzenia: Polska

CHCĘ OTRZYMYWAĆ INFORMACJE O NOWOŚCIACH I PROMOCJACH

Copyright © 2018-2021 ZIOŁA