detoks

Lapacho (Pau D'arco) - kora (Tabebuia impetignosa L.)

Tabebuia impetignosa L. Pau D'arco

Inne nazwy
Pau D'arco, Herbata Inków
Producent
Dary Podlasia
Surowiec zielarski
Kora lapacho (Cortex Tabebuiae)
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA

ZASTOSOWANIE

- schorzenia wywołane przez wirusy, grzyby i bakterie
- opryszczka
- grzybica, kandydoza
- nieżyt przewodu pokarmowego i wrzody żołądka
- nieżyt oskrzeli, płuc
- alergie i astma
- pomocniczo w leczeniu nowotorów
- obniżony nastrój
zewnętrzne:
- trądzik, opryszczka, atopowe zapalenie skóry, rumień, rozszerzone pory

DZIAŁANIE

Lapacho to surowiec o bardzo wielu właściwościach leczniczych. Obecnie w USA napar z kory lapacho nazywany jest źródłem życia Ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwmalaryczne, przeciwzapalne, immunostymulujące i przeciwnowotworowe. Badania potwierdzają, że regularne przyjmowanie przetworów z Pau D'arco przyczynia się do zmniejszenia bólu stawów, a nawet do cofnięcia uszkodzeń wywołanych zapaleniem stawów. Ekstrakt z Lapacho widocznie przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka. Badania laboratoryjne nad korą tego drzewa wykazały, że jest ona skuteczna w zwalczaniu aż 10 gatunków grzybów (w tym drożdżaków) na 11 testowanych. Wśród nich znajdowały się próbki: Aspergillus fumigatus  (powoduje u ludzi np.  grzybice skóry, grzybice płuc),  Candida albicans  (drożdżyca),  Trichophyton mentagrophytes  (grzybica woszczynowa) oraz  Cladosporium cladosporioides, Cryptococcus neoformansMicrosporum gypseumPenicillium purpurogenumSaccharomyces cerevisiaeFusarium oxysporum  var.  pinaster,  Neurospora crassa. Wyciągi z kory doskonale radzą sobie z usuwaniem kandydozy, jednej w najczęściej występującej choroby grzybowej naszych czasów. Składnik kory Tabebuia impetignosa - lapachol wykazuje działanie przeciwwirusowe wobec różnych szczepów wirusów w tym: wirusa grypy, polio, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej. Wykazano również, że beta lapachol może hamować replikację wirusa HIV-1. Lapacho ma silne działanie przeciwbakteryjne, działa jak naturalny antybiotyk. Radzi sobie z bakteriami (m.in.  paciorkowce Streptococcus, gronkowce StaphylococcusEscherichia coliHelicobacter pylori) oraz Clostridium paraputrificum i Clostridium perfringes . Ekstrakt chroni błonę śluzową żołądka, zwięsza wydzielanie śluzu i zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, co jest pomocne w przypadku leczenia wrzodów żołądka. Dodatkowo lapacho chroni układ krwionośny przed odkładajającymi się płytkami krwi, przeciwdziała miażdżycy i zakrzepicy. Badanie na myszach wykazało również antydepresyjne działanie przetworów z kory. Lapachol chroni przed wnikaniem przez skórę pasożytniczych przywr Schistosoma mansoni, powodujących schistosomatozę.

SPOSÓB UŻYCIA

Odwar: łyżkę stołową kory  zalewamy szklanką zimnej wody, stawiamy na małym ogniu i gotujemy pod przykryciem ok. 8 – 10 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 15 minut, po upływie tego czasu przecedzamy. Można pić od 3 do 8 szklanek dziennie.

SKŁAD

100% kora lapacho 

OSTRZEŻENIA

  • Picie naparu z kory lapacho  może mieć pewne skutki uboczne. Wspomniane składniki aktywne uchodzą za silnie toksyczne. Unikać powinny ich zwłaszcza kobiety w ciąży i karmiące. Przeprowadzone na zwierzętach badania dowiodły, że lapachol może mieć negatywny wpływ na płód. 
  • Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym, poza zasięgiem małych dzieci.

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.

Kraj pochodzenia:

CHCĘ OTRZYMYWAĆ INFORMACJE O NOWOŚCIACH I PROMOCJACH

Copyright © 2018 ZIOŁA