zioła i suplementy diety
Kruszyna - kora (Frangula alnus Mill.)
Frangula alnus Mill.
Szakłak, Wilczyna, Troszczyna
Dary Podlasia
kora kruszyny (Frangulae cortex)
zioła i suplementy diety
Jest ona krzewem silnie rozgałęzionym i ulistnionym. Od 1983 roku była pod częściową ochroną gatunkową, aż do 2014 roku. W lecznictwie wykorzystywana jest jej szaro-brązowa kora. Jej nazwa pochodzi od tego, że gałązki sa kruche i bardzo łatwo się łamią. Jest krzewem miododajnym.
- silnie przeczyszczająca;
- przy przejściowych zaparciach powstałych w wyniku chorób zakaźnych, zaburzeń neurologicznych i przy długim unieruchomieniu;
- przy zaparciach nawykowych wywołanych przez atonie jelita grubego;
- niewielkie działanie bakteriobójcze;
- w stanach skurczowych jelit;
- przy niedoborze żółci – zwiększa jej wydzielanie;
- przy osłabionej motoryce jelit
- przy niestrawności i niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych;
Kora kruszyny zawiera antrazwiązki, które odpowiedzialne są za pobudzenie perystaltyki jelita grubego zwłaszcza jego ścianki – można zaobserwować pobudzenie ruchów perystaltycznych, przekrwienie błon śluzowych w wyniku rozszerzania się naczyń włosowatych oraz zahamowanie wchłaniania się wody przez ścianki jelita – powoduje to, że masa kałowa rozrzedza się i zwiększa. Stolce mogą być wtedy papkowate lub płynne – zależne jest to od dawki i zawartości anta związków.
Działanie przeczyszczające jest obserwowane dopiero po 6-10 godzin od podania zioła – glikozydowe połączenie antrazwiązków musi ulec przemianą pod wpływem bakterii.
Zaobserwować można natomiast słabe działanie rozkurczowe na drogi żółciowe i żółciopędne. Antrazwiązki są gorzkie w smaku dzięki czemu pobudzają soki trawienne i wpływają na lepsze przyswajanie pokarmów.
Kruszyna działa toksycznie na różnego rodzaju pasożyty jelitowe takie jak owsiki czy glisty. Kora kruszyny zalecana jest głownie osobom starszym, cierpiącym na zaburzenia trawienne z utrudnionym przyswajaniem składników pokarmowych, osobom otyłym z uszkodzeniami miąższu wątroby.
Odwar z kory kruszyny: 0,5 łyżki rozdrobnionej kory kruszyny zalewamy 1 szklanką letniej wody. Ogrzewamy, aż do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Na sitku płuczemy ostudzoną korę przegotowaną wodą. Aby uzupełnić odwar do pełnej szklanki.
Pijemy:
- ½ - ¾ szklanki wieczorem – jako środek przeczyszczający,
- ¼ - ½ szklanki 2-3 razy dziennie przy przewlekłej atomii jelit i otyłość
100% kora kruszyny
Nie powinny jej stosować:
- kobiety w ciąży i w czasie karmienia piersią;
- kobiety w czasie miesiączki;
- nie podawać dzieciom;
- osoby z chorobami jelit;
- w stanach zapalnych jelit
- w stanach odwodnienia z utratą odwodnienia;
- w czasie zapalenia wyrostka;
- w stanach wrzodziejącego zapalenia okrężnicy;
Kraj pochodzenia: Polska
UWAGA Kora kruszyny ma bardzo silne działanie przeczyszczające dlatego powinno się ją stosować doraźnie, w razie konieczności nie dłużej niż 7-10 dni !