zioła i suplementy diety
zioła i suplementy diety
Living Multinutrient to innowacyjny preparat, który zmienia myślenie o suplementach wieloskładnikowych. Zawiera ponad 40 różnych składników: witamin, minerałów, wyciągów z ziół, owoców, warzyw. Wszystkie dobrane w taki sposób, by wykazywały działanie synergistyczne i jeszcze korzystniej oddziaływały na organizm człowieka.
Wśród składników owocowo-warzywnych znajdziemy: nasiona granatu, owoce jeżyny, czarną malinę, owoce acai, ponadto spirulinę, owoc i liść rokitnika, kwiat i liść lucerny, korzeń kurkumy, sok z liści pszenicy połączony z liśćmi zielonej herbaty, rukiew wodną, jarmuż, mniszek, pokrzywę i zielony jęczmień. Ta mieszanka warzyw, owoców i ziół została dodatkowo wzbogacona zestawem witamin i minerałów, będących ważnym uzupełnieniem diety wymagającej osoby.
Spirulina. Spirulina jest jednym z najbogatszych w przyrodzie źródeł roślinnych barwników (tj. chlorofilu, karotenoidów i fikocyjaniny), łatwostrawnych białek (co najmniej 55%), witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz enzymu antyoksydacyjnego - dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).
Liść zielonego jęczmienia. Liście zielonego jęczmienia są bogatym źródłem barwników – chlorofilu i karotenoidów, a także łatwostrawnego białka (około 30%), błonnika, witamin, składników mineralnych oraz kilku ważnych enzymów antyoksydacyjnych - dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy glutationowej i katalazy.
Stabilizowane otręby ryżowe. Stabilizowane otręby ryżowe są bogate w antyoksydanty, w tym tokoferole, tokotrienole, kwas alfa liponowy, koenzym Q10 oraz karotenoidy. Wykazano również, że mogą wpływać na zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy glutationowej i katalazy.
Owoc i liść rokitnika. Owoce rokitnika stanowią jedno z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydacyjnych składników odżywczych, takich jak witaminy C i E, a także flawonoidów, karotenoidów (w tym likopenu, zeaksantyny i beta karotenu). Ponadto zawiera kwasy omega-7, które znajdują zastosowanie w zakresie zdrowia i urody.
Owoc Acai. Acai to owoc o jednym z najwyższych wskaźników ORAC (zdolności absorpcji reaktywnych form tlenu) i znaczącej zawartości witaminy E a także antocyjanów (grupy związków należących do flawonoidów) i karotenoidów.
Kwiat i liść lucerny. Lucerna dostarcza organizmowi witamin, składników mineralnych, a także innych składników odżywczych, dzięki czemu może być pomocna w stanach wyczerpania psychofizycznego.
Liść mniszka. Mniszek lekarski zawiera szereg witamin i składników mineralnych, a także karotenoidów i innych prozdrowotnych fitonutrientów. Ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu moczowego.
Liść pokrzywy. Pokrzywa, będąc źródłem wielu witamin i składników mineralnych, wspiera witalność organizmu.
Korzeń kurkumy. Dzięki obecności kurkuminoidów, korzeń kurkumy posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspierające funkcje wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Sok z liści pszenicy. Sok ten jest szczególnie bogaty w chlorofil, karotenoidy, witaminy i składniki mineralne, a także w ważne enzymy antyoksydacyjne, takie jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD).
Liść zielonej herbaty. Zielona herbata jest ważnym źródłem polifenoli o działaniu aktyoksydacyjnym, zwłaszcza EGCG (galusanu epigallokatechiny).
Liść jarmużu. Jarmuż jest dobrym źródłem wielu związków antyoksydacyjnych, wśród których najważniejsze są karotenoidy. Dostarcza również bogaty w siarkę sulforafan oraz indolo-3-karbinolu, które wykazują działanie ochronne na DNA komórek.
Liść rukwi wodnej. Rukiew wodna zawiera karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych – m.in. likopen oraz beta karoten, flawonoidy, glukozynolany, witaminy C i K, kwas foliowy, wapń, żelazo i jod.
Nasiona granatu. Owoc granatu zawiera liczne związki antyoksydacyjne, takie jak antocyjanozydy, katechiny i karotenoidy, które przyczyniają się do jego wysokiego wskaźnika ORAC. Ponadto nasiona granatu przyczyniają się do utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych.
Owoc jeżyny. Jeżyny należą do grupy owoców o najwyższych wskaźnikach ORAC. Są też bogatym źródłem antocyjanów.
Owoc czarnej maliny. Owoce czarnej maliny mają bardzo wysoki wskaźnik ORAC, dzięki zawartości flawonoidów i karotenoidów.
Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) do trzech (3) kapsułek dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety. Nie spożywać innych suplementów diety zawierających witaminę B6.
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (3 kapsułki):
KOMPLEKS MAGNIFOOD: | 900 mg | |
Spirulina** (Spirulina platensis) |
200 mg | |
Liść zielonego jęczmienia ** | 150 mg | |
Stabilizowane otręby ryżowe | 100 mg | |
Owoc i liść rokitnika (liofilizowane świeże) |
50 mg | |
Owoc Acai*** (liofilizowany świeży) |
50 mg | |
Kwiat i liść lucerny*** (liofilizowane świeże) |
50 mg | |
Liść mniszka*** (liofilizowany świeży) |
50 mg | |
Liść pokrzywy (liofilizowany świeży) |
50 mg | |
Korzeń kurkumy*** (liofilizowany świeży) |
25 mg | |
Sok z liści pszenicy*** (liofilizowany świeży) |
25 mg | |
Liść zielonej herbaty** | 25 mg | |
Liść rukwi wodnej (liofilizowany świeży) |
25 mg | |
Liść jarmużu*** (liofilizowany świeży) |
25 mg | |
Nasiona granatu | 25 mg | |
Owoc jeżyny*** (liofilizowany świeży) |
25 mg | |
Owoc czarnej maliny (liofilizowany świeży) |
25 mg | |
Witamina C (L-askorbinian wapnia, magnezu, cynku) |
250 mg | *313 |
Naturalna witamina E (octan d-alfa-tokoferylu – 150 IU) |
101 mg | *842 |
Cynk (L-askorbinian cynku) | 10 mg | *100 |
Cholina (dwuwinian choliny) | 15 mg | |
Naturalny betakaroten / mieszanina karotenoidów |
4 mg | |
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) |
25 mg | *1786 |
Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) |
25 mg | *417 |
Witamina B1 (monoazotan tiaminy) | 20 mg | *1818 |
Witamina B2 (ryboflawina) | 20 mg | *1429 |
Niacyna (amid kwasu nikotynowego) | 20 mg | *125 |
Luteina | 1 mg | |
Likopen | 1 mg | |
Bioflawonoidy cytrusowe | 15 mg | |
Inozytol | 15 mg | |
Arabinogalaktan z modrzewia | 5,5 mg | |
Selen (L-selenometionina) | 50 mcg | *91 |
Bor (boran sodu) | 1 mg | |
Miedź (glukonian miedzi (II)) | 1,25 mg | *125 |
Mangan (diglicynian manganu) | 1,5 mg | *75 |
Witamina A (palmitynian retinylu – 2500 IU) |
751 mcg | *94 |
Kwas alfa liponowy | 2 mg | |
Witamina D3 (wegański cholekalcyferol z porostów – 200 IU) |
5 mcg | *100 |
Chrom (pikolinian chromu) | 50 mcg | *125 |
Kwas foliowy (L-metylofolian wapnia) | 200 mcg | *100 |
Jod (jodek potasu) | 150 mcg | *100 |
Biotyna (D-biotyna) | 100 mcg | *200 |
Witamina B12 (metylokobalamina) | 50 mcg | *2000 |
Wapń (cytrynian i węglan wapnia) | 50 mg | *6 |
Magnez (cytrynian i tlenek magnezu) | 25 mg | *7 |
Żelazo (diglicynian żelaza (II)) | 1,5 mg | *11 |
Witamina K (fitomenadion) | 10 mcg | *13 |
* % Referencyjnych Wartości Spożycia
** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE Nr 889/2008
*** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP