zioła

Chmiel zwyczajny - szyszka (Humulus lupulus L.)

Humulus lupulus L.

Inne nazwy
Chymel, Czerwieniak gruszkowaty, Wilczak
Producent
Dary Podlasia
Surowiec zielarski
Szyszka chmielu (Strobili lupuli)
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
BIODEGRADOWALNE OPAKOWANIA
BIODEGRADOWALNE OPAKOWANIA
POLSKI PRODUKT
POLSKI PRODUKT

ZASTOSOWANIE

- stany zmęczenia, wyczerpania nerwowego
- nadmierna drażliwość
- trudności w zasypianiu
- zaburzenia nerwowe w okresie przekwitania
- nadpobudliwość
- zatrucie pokarmowe
- niedokwaśność
- nadmierna fermentacja jelitowa
- wzdęcia i odbijanie
- pomocniczo w leczeniu raka żołądka, wątroby, woreczka żółciowego i płuc
- w stanach po usunięciu tkanki nowotworowej


zewnętrznie:
- okłady w zapaleniu korzonków nerwowych
- bóle reumatyczne
- stany zapalne skóry
- trudno gojące się rany
- wypadanie włosów

DZIAŁANIE

Lupulina zawarta w szyszkach chmielu wykazuje właściwości uspokajające hamując nieco czynność kory mózgowej. Przetwory z szyszek chmielu działają rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych jelit i dróg moczowych. Obniżają nieznacznie ciśnienie krwi i działają lekko moczopędnie. Ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów oraz zwiększają łaknienie. Szyszki chmielu znane są także z działania przeciwbakteryjnego wobec różnych gatunków drobnoustrojów jelitowych, w tym również OPORNYCH NA ANTYBIOTYKI. W niektórych przypadkach zaobserwowano również ich aktywność przeciwnowotworową.

SKŁAD

100% suszona szyszka chmielu

OSTRZEŻENIA

Znane są przypadki nadwrażliwości na chmiel, zarówno po podaniu wewnętrznym jak i zewnętrznym. Dotykanie świeżych roślin może spowodować reakcję alergiczną.

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter informacyjny.
Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem lub fitoterapeutą.

ALERGENY: W zakładzie pakowane są również: sezam, orzechy, gorczyca, migdały, produkty zawierające gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.

DOŁĄCZ DO NASZEGO NEWSLETTERA

Copyright © 2018 ZIOŁA