zioła i suplementy diety
Głóg - owoc (Crataegus L.)
Crataegus L.
Głóżyna, Ciernie białe, Jaworek, Bodlak, Obrostnica, Bulimączka.
Dary Podlasia
Owoc głogu (Fructus crategi)
zioła i suplementy diety
- choroby serca
- niewydolność wieńcowa
- upośledzone krążenie krwi
- zawroty i bóle głowy
- objawy dusznicowe
- nadciśnienie
- ogólne zmęczenie
- zaburzenia rytmu serca
- łagodne stany nerwicowe
- miażdżyca
- anemia
Owoce głogu w sposób wyraźny wzmacniają czynność serca i mózgu. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, macicy, dróg moczowych oraz naczyń krwionośnych. Największe jednak znaczenie ma ich działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe serca. Przetwory z owoców głogu zmniejszają ból w klatce piersiowej i uczucie duszności. Zwiększają dopływ krwi do serca, co umożliwia doprowadzenie niezbędnej ilości tlenu do tego mięśnia. Dodatkowo wzmagają siłę skurczów mięśnia sercowego, a zwalniają ich częstotliwość. Dzięki temu serce pracuje ekonomiczniej, a nieco dłuższe przerwy między skurczami umożliwiają lepszy wypoczynek mięśnia. Na przetwory z głogu korzystnie reagują również naczynia mózgowe. Ich rozszerzenie umożliwia prawidłowe dotlenienie mózgu, co przeciwdziała jego anemizacji. Dodatkowo mają one działanie lekko uspokajające. Owoce głogu są szczególnie polecane osobom starszym, dotkniętym chorobami serca i miażdżycą.
Odwar: 1 łyżeczkę owoców zalać 2/3 szklanki ciepłej wody. Ogrzewać powoli pod przykryciem, gotować dokładnie 2 minuty, następnie przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 2/3 szklanki świeżo przygotowanego odwaru po jedzeniu, w dolegliwościach sercowych, nadciśnieniu i zmianach miażdżycowych.
Owoce głogu znajdziesz w mieszance przeciwutleniającej.
Skład mieszanki: owoc: aronii, bzu czarnego, dzikiej róży, głogu, jarzębiny, porzeczki czarnej.
100% owoc głogu
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.
Kraj pochodzenia: Polska
Warto zainteresować się również: