zioła i suplementy diety
zioła i suplementy diety
Glukozamina, Boswellia i MSM kompleks to produkt odpowiedni dla osób chcących zadbać o zdrowie stawów. Zbyt intensywne obciążenie kolan, bioder, łokci, nadgarstków wiąże się z dyskomfortem podczas ruchu, który w późniejszym czasie może przerodzić się w narastający ból.
Składniki suplementu Glukozamina, Boswellia i MSM uczestniczą w procesie regeneracji stawów: witamina C i mangan - wspomagają prawidłowe tworzenie się tkanek łącznych; siarka - niezbędny składnik kolagenu, molibden - pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm aminokasów siarkowych; MSM - o dużej zawartości siarki.
W produkcie znajdziemy także ekstrakt z żywicy boswelli oraz glukozaminę - naturalnie występującą w chrząstce stawowej. Ponieważ glukozaminy nie znajdziemy w żadnym z podstawowych produktów, w celu dostarczenia jej z zewnątrz konieczna jest suplementacja. W oparciu o zasady synergicznych połączeń, do preparatu dodano również składniki przeciwzapalne: kurkuminę oraz imbir. Całość dodatkowo wzbogacono wyciągiem z pokrzywy i selera.
Żywica z Boswelli (kadzidłowca). Związki znajdujące się w żywicy kadzidłowca pomagają w utrzymaniu zdrowych i elastycznych stawów.
Liść pokrzywy. Liść pokrzywy pomaga w utrzymaniu elastyczności stawów, mięśni i ścięgien. Zawiera m.in. wit. K i cynk, które pomagają zachować zdrowe kości oraz witaminę C, która m.in. zapewnia ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami, które mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie stawów.
Korzeń kurkumy. Korzeń kurkumy pomaga utrzymać elastyczność stawów. Naturalnie występująca w korzeniu kurkumina pomaga zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników destrukcyjnych w procesie degeneracji stawów.
Korzeń i kłącze imbiru. Imbir wspomaga organizm w utrzymaniu prawidłowej reakcji przeciwzapalnej, dzięki wpływowi na równowagę hormonów stanu zapalnego.
Łodyga i liść selera. Seler jest nie tylko źródłem antyoksydantów wymiatających wolne rodniki, ale zawiera również składniki biorące udział w utrzymywaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych (takie jak mangan, witamina C i witamina K).
Stabilizowane otręby ryżowe. Stabilizowane otręby ryżowe są bogate w antyoksydanty, w tym tokoferole, tokotrienole, kwas alfa liponowy, koenzym Q10 oraz karotenoidy. Wykazano również, że mogą wpływać na zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy glutationowej i katalazy
Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) lub dwie (2) kapsułki dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki):
Glukozamina (wegańska, HCL) | 500 mg | |
KOMPLEKS MAGNIFOOD: | 420 mg | |
Żywica z Boswelli | 150 mg | |
Liść pokrzywy (liofilizowany świeży) |
100 mg | |
Korzeń kurkumy** (liofilizowany świeży) |
75 mg | |
Korzeń / kłącze imbiru** (liofilizowane świeże) |
50 mg | |
Łodyga i liść selera** (liofilizowane świeże) |
25 mg | |
Stabilizowane otręby ryżowe | 20 mg | |
MSM (metylosulfonylometan) | 100 mg | |
Witamina C (L-askorbinian wapnia, magnezu) | 50 mg | *63 |
Molibden (molibdenian (VI) sodu) | 50 mcg | *100 |
Selen (L-selenometionina) | 50 mcg | *91 |
Mangan (diglicynian manganu) | 1,5 mg | *75 |
* % Referencyjnych Wartości Spożycia
** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP