zioła i suplementy diety
Jarzębina - owoc suszony (Sorbus aucuparia L.)
Sorbus aucuparia L.
Dary Podlasia
owoc jarzębiny (Fructus Sorbi)
zioła i suplementy diety
- nieżyt układu moczowego
- nieżyt układu pokarmowego
- wadliwa przemiana materii
- zaparcia i trudności w wypróżnianiu
- zaburzenia krążenia krwi
- oczyszczanie organizmu
- stany zapalne
- początkowe stadium miażdżycy
Przetwory z owoców jarzębiny warto wprowadzić do diety w przypadku biegunek i nieżytów przewodu pokarmowego. Działają one również odtruwająco (lepiej niż cysteina), osłaniająco wątrobę i przeciwzapalnie. Jarzębinę stosuje się także w osłabieniu czynności nerek i w łagodnych stanach miażdżycowych.
Odwar: 1 łyżkę owoców jarzębiny zalać 1 i 1/2 szklanki letniej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut (pod przykryciem). Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie 1/3-1/2 szklanki.
Macerat jarzębinowy: 1 łyżkę owoców jarzębiny zalać 2/3 szklanki zimnej wody, pozostawić na noc pod przykryciem. Rano przecedzić i pić porcjami w ciągu dnia w utrudnionym wypróżnianiu i niezbyt uporczywym zaparciu.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.
Kraj pochodzenia: Polska
Warto zainteresować się również: