zioła i suplementy diety
Lapacho (Pau D'arco) - kora (Tabebuia impetignosa L.)
Tabebuia impetignosa L. Pau D'arco
Pau D'arco, Herbata Inków
Dary Podlasia
Kora lapacho (Cortex Tabebuiae)
zioła i suplementy diety
- schorzenia wywołane przez wirusy, grzyby i bakterie
- opryszczka
- grzybica, kandydoza
- nieżyt przewodu pokarmowego i wrzody żołądka
- nieżyt oskrzeli, płuc
- alergie i astma
- pomocniczo w leczeniu nowotorów
- obniżony nastrój
zewnętrzne:
- trądzik, opryszczka, atopowe zapalenie skóry, rumień, rozszerzone pory
Lapacho to surowiec o bardzo wielu właściwościach leczniczych. Obecnie w USA napar z kory lapacho nazywany jest „źródłem życia” Ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwmalaryczne, przeciwzapalne, immunostymulujące i przeciwnowotworowe. Badania potwierdzają, że regularne przyjmowanie przetworów z Pau D'arco przyczynia się do zmniejszenia bólu stawów, a nawet do cofnięcia uszkodzeń wywołanych zapaleniem stawów. Ekstrakt z Lapacho widocznie przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka. Badania laboratoryjne nad korą tego drzewa wykazały, że jest ona skuteczna w zwalczaniu aż 10 gatunków grzybów (w tym drożdżaków) na 11 testowanych. Wśród nich znajdowały się próbki: Aspergillus fumigatus (powoduje u ludzi np. grzybice skóry, grzybice płuc), Candida albicans (drożdżyca), Trichophyton mentagrophytes (grzybica woszczynowa) oraz Cladosporium cladosporioides, Cryptococcus neoformans, Microsporum gypseum, Penicillium purpurogenum, Saccharomyces cerevisiae, Fusarium oxysporum var. pinaster, Neurospora crassa. Wyciągi z kory doskonale radzą sobie z usuwaniem kandydozy, jednej w najczęściej występującej choroby grzybowej naszych czasów. Składnik kory Tabebuia impetignosa - lapachol wykazuje działanie przeciwwirusowe wobec różnych szczepów wirusów w tym: wirusa grypy, polio, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej. Wykazano również, że beta lapachol może hamować replikację wirusa HIV-1. Lapacho ma silne działanie przeciwbakteryjne, działa jak naturalny antybiotyk. Radzi sobie z bakteriami (m.in. paciorkowce Streptococcus, gronkowce Staphylococcus, Escherichia coli, Helicobacter pylori) oraz Clostridium paraputrificum i Clostridium perfringes . Ekstrakt chroni błonę śluzową żołądka, zwięsza wydzielanie śluzu i zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, co jest pomocne w przypadku leczenia wrzodów żołądka. Dodatkowo lapacho chroni układ krwionośny przed odkładajającymi się płytkami krwi, przeciwdziała miażdżycy i zakrzepicy. Badanie na myszach wykazało również antydepresyjne działanie przetworów z kory. Lapachol chroni przed wnikaniem przez skórę pasożytniczych przywr Schistosoma mansoni, powodujących schistosomatozę.
Odwar: łyżkę stołową kory zalewamy szklanką zimnej wody, stawiamy na małym ogniu i gotujemy pod przykryciem ok. 8 – 10 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 15 minut, po upływie tego czasu przecedzamy. Można pić od 3 do 8 szklanek dziennie.
100% kora lapacho
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.
Kraj pochodzenia:
Warto zainteresować się również: