zioła jednorodne

Jarząb pospolity, Jarzębina - owoc (Sorbus aucuparia L.)

Sorbus aucuparia L.

Producent
Dary Podlasia
Surowiec zielarski
owoc jarzębiny (Fructus Sorbi)
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
100% NATURALNYCH SKLADNIKOW
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA
BIO- DEGRADOWALNE OPAKOWANIA
POLSKI PRODUKT
POLSKI PRODUKT

ZASTOSOWANIE

- nieżyt układu moczowego
- nieżyt układu pokarmowego
- wadliwa przemiana materii
- zaparcia i trudności w wypróżnianiu
- zaburzenia krążenia krwi
- oczyszczanie organizmu
- stany zapalne
- początkowe stadium miażdżycy

DZIAŁANIE

Przetwory z owoców jarzębiny warto wprowadzić do diety w przypadku biegunek i nieżytów przewodu pokarmowego. Działają one również odtruwająco (lepiej niż cysteina), osłaniająco wątrobę i przeciwzapalnie. Jarzębinę stosuje się także w osłabieniu czynności nerek i w łagodnych stanach miażdżycowych. 

SPOSÓB UŻYCIA

Odwar: 1 łyżkę owoców jarzębiny zalać 1 i 1/2 szklanki letniej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut (pod przykryciem). Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie 1/3-1/2 szklanki.

Macerat jarzębinowy: 1 łyżkę owoców jarzębiny zalać 2/3 szklanki zimnej wody, pozostawić na noc pod przykryciem. Rano przecedzić i pić porcjami w ciągu dnia w utrudnionym wypróżnianiu i niezbyt uporczywym zaparciu.

OSTRZEŻENIA

  • Nie zalecane dla kobiet będących w ciąży, osób z chorobami nerek lub ostrym zapaleniem przewodu pokarmowego.
  • Warto zaznaczyć, że świeże owoce jarzębiny mogą wywołać wymioty lub biegunkę. 
  • Przechowywać w miejscu suchym i ciemnym, poza zasięgiem małych dzieci.

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.

Kraj pochodzenia: Polska
Data ważności: 08.2021

CHCĘ OTRZYMYWAĆ INFORMACJE O NOWOŚCIACH I PROMOCJACH

Copyright © 2018 ZIOŁA