zioła i suplementy diety
Lukrecja - korzeń (Glycyrrhiza L.)
Glycyrrhiza L.
Dary Podlasia
korzeń lukrecji (Liquiritiae radix)
zioła i suplementy diety
wewnętrzne:
- schorzenia przewodu pokarmowego,
- nieżyt żołądka i dwunastnicy,
- żółciowy nieżyt żołądka,
- nadwrażliwość jelita grubego,
- po zabiegach chirurgicznych w przewodzie pokarmowym,
- łagodzi objawy astmy, zapalenia oskrzeli, kaszlu, bólu gardła,
- pobudza wydzielanie żółci,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza wątrobę,
- środek antydepresyjny,
zewnętrzne:
- stosowana do leczenia wyprysków, opryszczki, półpaśca.
Od ponad 3000 lat jest wykorzystywana do celów leczniczych. Potwierdzają to zapiski na tabliczkach asyryjskich i egipskich papirusach. Starożytni Grecy i rzymianie doceniali jej słodycz. Kawałki korzeni były dawane małym dzieciom w czasie ząbkowania. Początkowo była uprawiana do celów medycznych – łagodzi kaszel i dolegliwości żołądkowe. Ciastka z dodatkiem lukrecji były stosowane od 1614 r. jako leki. Dopiero w 1760 r. aptekarz z Poutefract rozpoczął dodawanie lukrecji do ekstraktu cukru. Od tego momentu ciastka zaczęły być sprzedane jako słodycze, a nie jako lek.
Korzeń lukrecji jest wszechstronnym i skutecznym lekiem roślinnym. Główną substancją czynną korzenia lukrecji są saponininy trój terpenowe m.in. kwas glicyryzynowy, który jest bardzo słodki w smaku. Działa on przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Powoduje przyspieszenie gojenia się owrzodzeń przewodu pokarmowego, hamuje wydzielanie histaminy z uszkodzonych tkanek. Jest czynnikiem przeciwalergicznym. Działa również rozkurczowo szczególnie na mięśnie gładkie oskrzeli i przewodu pokarmowego. Działanie wykrztuśne obejmuje gardło, krtań, a także oskrzela – pobudza wydzielniczą czynność błon śluzowych górnych dróg oddechowych i przywraca ruchy nabłonka rzęskowego, które są samoistne. Lukrecja w pewnym stopniu hamuje rozwój bakterii, zwiększa też skuteczność salicylanów.
W surowcu występują także flawonoidy, które odpowiedzialne sa za żółty kolor korzenia lukrecji.
Odwar z korzeni lukrecji:
1/3 lyżki rozdrobnionych korzeni zalac jedną szklanka gorącej wody i ogrzać do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5-7 minut. Odstawić na 15 minut. Przecedzić. Pić 1-2 łyżki, 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek wykrztuśny i przeciwzapalny.
Macerat:
50g lukrecji zalewamy 200 ml wody i odstawiamy na 10 godzin. Następnie stosujemy do przemywania oczu lub jako płukanka do jamy ustnej przy niewielkich rankach oraz zapobiegawczo.
Lukrecja stanowi składnik wielu mieszanek ziołowych o działaniu wiatropędnym, moczopędnym, przeczyszczającym i wykrztuśnym.
Można łączyć ja z korą wierzbowa, liściem bobrka trójlistnego, liściem maliny, melisy, mięty, pokrzywy, szałwi, nasion lnu i ziela świetlika – wzmocnienie działania immunologicznego.
Dla wzmocnienia działania wykrztuśnego łączymy ją w nasionami lnu, podbiałem, miodunką, rdestem ptasim, tymiankiem i owocem kopru włoskiego.
100% korzeń lukrecji (Liquiritiae radix)
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępują konsultacji z lekarzem.
Kraj pochodzenia: Polska
Warto zainteresować się również: