Jak naturalnie wzmocnić odporność i nie dać się przeziębieniu?
Nadchodzi czas jesiennych chłodów, pluchy i zmian temperatury. Warunki te są sprzyjające dla rozwoju wirusów wywołujących choroby takie jak przeziębienie, czy grypa. Zdarza się, że niektórzy cały okres jesienno-zimowy nie mogą pozbyć się chrypki, kaszlu i kataru. Jak naturalnie wesprzeć odporność? Jak uchronić się przed przykrymi objawami przeziębienia?
Przeziębienie to choroba związana z zapaleniem błon śluzowych nosa, gardła i zatok przynosowych. Do zakażenia wirusami może dojść:
- drogą kropelkową: w czasie kontaktu z chorym, który kaszląc lub kichając, rozpyla drobne kropelki wydzieliny zawierającej wirusy
- drogą pokarmową: poprzez kontakt z zakażonymi przedmiotami codziennego użytku.
Choroba objawia się obniżonym samopoczuciem, bólem gardła, chrypką, może pojawić się kaszel, katar i podwyższona temperatura ciała.
Co można zrobić, aby uchronić się przed przeziębieniem?
Wpływ odżywiania na odporność
Może to truizm, ale myślę, że warto o tym wspomnieć na początku. Aby wzmocnić odporność i uniknąć infekcji należy zachować racjonalny sposób odżywiania, bogaty w fitoskładniki. Co to znaczy? Włączyć do diety dużo warzyw i wartościowe tłuszcze roślinne, spożywać mniej cukrów, jeszcze mniej mięsa. Warzywa kiszone (np. kapusta, marchew, seler) spożywane w postaci surówek dostarczają nam szereg składników usprawniających układ odpornościowy. Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, K i E oraz cenne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, mangan i siarkę. Nie zapominajmy też o odpowiednim nawodnieniu!
Naturalne suplementy wzmacniająca odporność
W okresie przeziębieniowym zaleca się dodać do diety naturalne suplementy. Mówimy tak, ponieważ uważamy, że dzisiejsza łatwo dostępna żywność nie jest w stanie zapewnić optymalnych poziomów niektórych składników (jedzona w ilości, jaką jesteśmy w stanie spożyć). Dzięki nowym technologiom i ludziom, którzy poświęcili swoje życie na badania naukowe, możemy zdobyć naturalne ekstrakty z roślin, których dawkowanie jest proste i bardzo dokładne. Bez zbędnej chemii.
Witamina C - wpływ na odporność
W szczególności polecam stymulującą układ odpornościowy witaminę C, której dużą zawartość wykryto np. w owocach aceroli i dzikiej róży. Witamina C uczestniczy w produkcji limfocytów – ciałek krwi niszczących inne, zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy, jak szybko nasz organizm upora się z infekcją.
Czy cynk wspiera odporność?
Minerał, który zauważalnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w przemianie witamin, kwasów nukleinowych, białek, tłuszczów i węglowodanów. Cynk ma również właściwości immunomodulujące (wpływa na reakcje odpornościowe) i może zapobiegać infekcjom.
Zioła na odporność
Istnieje wiele roślin, które potrafią pomóc podnieść wydajność systemu immunologicznego (odpornościowego). Wśród nich znajdziemy między innymi: bez czarny, lipę, rozmaryn, imbir i kardamon. Często wchodzą w skład mieszanek ziołowych na odporność.
Jeżówka purpurowa to jedna z roślin o działaniu immunostymulującym. Liczne badania potwierdziły, że substancje czynne zawarte w jeżówce sprzyjają aktywności białych krwinek - “zabójców” wirusów i bakterii. Ponadto potwierdzono, że wyciągi z jeżówki chronią tkanki przed penetracja toksyn bakterii chorobotwórczych. Dzięki temu proces zapalny rozprzestrzenia się o wiele wolniej.
Hartowanie - co to? Jak bezpiecznie się hartować?
Przed przeziębieniem chroni nas także hartowanie. Jeżeli to możliwe, przebywaj jak najdłużej na świeżym powietrzu, nawet w czasie słoty. Przykładowo można udając się do pracy czy wracając do domu, przejść pieszo jeden, dwa przystanki. Dzięki temu organizm dotleni się i zahartuje. Innymi słowy, będzie lepiej znosić wahania temperatur.
W Polsce najwięcej zachorowań odnotowuje się od jesieni do wczesnej wiosny. Objawy przeziębienia utrzymują się około 10 dni. Należy zadbać o odpowiednią profilaktykę, by nie doszło do powikłań, takich jak zapalenie oskrzeli/płuc, których konsekwencje mogą być poważne.
Zobacz także:
Różeniec górski (Rhodiola rosea) wywodzi się z arktycznych rejonów Europy i Azji, gdzie występuje na dużych wysokościach. Tradycyjnie stosowano różeńca górskiego jako środek wzmacniający w medycynie syberyjskiej i rosyjskiej. Badania ujawniły działanie przeciw zmęczeniowe, antystresowe, ochronne przed szkodliwym działaniem niedoboru tlenu, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, wzmacniające odporność i stymulujące seksualnie.
czytaj dalejMumio (Shilajit) to substancja skalna pochodzenia roślinnego, wydzielina powstająca w niektórych masywach górskich. Mumio ma postać małych bryłek w kolorze od białego do ciemnobrązowego. Kolor górskich skarbów zależy od miejsca występowania i składu roślin, które dały początki substancji. Najpopularniejsze jest Mumio w ciemnym odcieniu. Oryginalne Mumio pozyskuje się na terenie Wyżyny Tybetańskiej...
czytaj dalejCzęsto stajemy przed koniecznością wyboru odpowiedniej suplementacji, która będzie nie tylko wygodna w stosowaniu, ale przede wszystkim sprawdzi się jako skuteczne i kompleksowe uzupełnienie diety. Co więcej, chcemy mieć pewność, że komponenty wchodzące w skład stosowanych przez nas suplementów są bezpieczne i nie kryje się za nimi żadne niebezpieczeństwo ani skutki uboczne w wyniku ich stosowania.
czytaj dalej