Uwaga! Trwają prace modernizacyjne sklepu. W tej chwili możliwość składania zamówień jest wyłączona. Zapraszamy wkrótce...

Jak naturalnie wzmocnić odporność i nie dać się przeziębieniu?



Nadchodzi czas jesiennych chłodów, pluchy i zmian temperatury. Warunki te są sprzyjające dla rozwoju wirusów wywołujących choroby takie jak przeziębienie, czy grypa. Zdarza się, że niektórzy cały okres jesienno-zimowy nie mogą pozbyć się chrypki, kaszlu i kataru. Jak naturalnie wesprzeć odporność? Jak uchronić się przed przykrymi objawami przeziębienia?

Przeziębienie to choroba związana z zapaleniem błon śluzowych nosa, gardła i zatok przynosowych. Do zakażenia wirusami może dojść:

  • drogą kropelkową: w czasie kontaktu z chorym, który kaszląc lub kichając, rozpyla drobne kropelki wydzieliny zawierającej wirusy
  • drogą pokarmową: poprzez kontakt z zakażonymi przedmiotami codziennego użytku.

Choroba objawia się obniżonym samopoczuciem, bólem gardła, chrypką, może pojawić się kaszel, katar i podwyższona temperatura ciała.

Co można zrobić, aby uchronić się przed przeziębieniem?

 

Wpływ odżywiania na odporność

Może to truizm, ale myślę, że warto o tym wspomnieć na początku. Aby wzmocnić odporność i uniknąć infekcji należy zachować racjonalny sposób odżywiania, bogaty w fitoskładniki. Co to znaczy? Włączyć do diety dużo warzyw i wartościowe tłuszcze roślinne, spożywać mniej cukrów, jeszcze mniej mięsa. Warzywa kiszone (np. kapusta, marchew, seler) spożywane w postaci surówek dostarczają nam szereg składników usprawniających układ odpornościowy. Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, K i E oraz cenne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, mangan i siarkę. Nie zapominajmy też o odpowiednim nawodnieniu!

Naturalne suplementy wzmacniająca odporność

W okresie przeziębieniowym zaleca się dodać do diety naturalne suplementy. Mówimy tak, ponieważ uważamy, że dzisiejsza łatwo dostępna żywność nie jest w stanie zapewnić optymalnych poziomów niektórych składników (jedzona w ilości, jaką jesteśmy w stanie spożyć). Dzięki nowym technologiom i ludziom, którzy poświęcili swoje życie na badania naukowe, możemy zdobyć naturalne ekstrakty z roślin, których dawkowanie jest proste i bardzo dokładne. Bez zbędnej chemii.

Witamina C - wpływ na odporność

W szczególności polecam stymulującą układ odpornościowy witaminę C, której dużą zawartość wykryto np. w owocach aceroli i dzikiej róży. Witamina C uczestniczy w produkcji limfocytów – ciałek krwi niszczących inne, zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy, jak szybko nasz organizm upora się z infekcją.

Czy cynk wspiera odporność?

Minerał, który zauważalnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w przemianie witamin, kwasów nukleinowych, białek, tłuszczów i węglowodanów. Cynk ma również właściwości immunomodulujące (wpływa na reakcje odpornościowe) i może zapobiegać infekcjom.

Zioła na odporność

Istnieje wiele roślin, które potrafią pomóc podnieść wydajność systemu immunologicznego (odpornościowego). Wśród nich znajdziemy między innymi: bez czarny, lipę, rozmaryn, imbir i kardamon. Często wchodzą w skład mieszanek ziołowych na odporność.

Jeżówka purpurowa to jedna z roślin o działaniu immunostymulującym. Liczne badania potwierdziły, że substancje czynne zawarte w jeżówce sprzyjają aktywności białych krwinek - “zabójców” wirusów i bakterii. Ponadto potwierdzono, że wyciągi z jeżówki chronią tkanki przed penetracja toksyn bakterii chorobotwórczych. Dzięki temu proces zapalny rozprzestrzenia się o wiele wolniej.

Hartowanie - co to? Jak bezpiecznie się hartować?

Przed przeziębieniem chroni nas także hartowanie. Jeżeli to możliwe, przebywaj jak najdłużej na świeżym powietrzu, nawet w czasie słoty. Przykładowo można udając się do pracy czy wracając do domu, przejść pieszo jeden, dwa przystanki. Dzięki temu organizm dotleni się i zahartuje. Innymi słowy, będzie lepiej znosić wahania temperatur.

W Polsce najwięcej zachorowań odnotowuje się od jesieni do wczesnej wiosny. Objawy przeziębienia utrzymują się około 10 dni. Należy zadbać o odpowiednią profilaktykę, by nie doszło do powikłań, takich jak zapalenie oskrzeli/płuc, których konsekwencje mogą być poważne.

Zobacz także:

CHCĘ OTRZYMYWAĆ INFORMACJE O NOWOŚCIACH I PROMOCJACH

Copyright © 2018-2021 ZIOŁA