Jak naturalnie wzmocnić odporność i nie dać się przeziębieniu?
Nadchodzi czas jesiennych chłodów, pluchy i zmian temperatury. Warunki te są sprzyjające dla rozwoju wirusów wywołujących choroby takie jak przeziębienie, czy grypa. Zdarza się, że niektórzy cały okres jesienno-zimowy nie mogą pozbyć się chrypki, kaszlu i kataru. Jak naturalnie wesprzeć odporność? Jak uchronić się przed przykrymi objawami przeziębienia?
Przeziębienie to choroba związana z zapaleniem błon śluzowych nosa, gardła i zatok przynosowych. Do zakażenia wirusami może dojść:
- drogą kropelkową: w czasie kontaktu z chorym, który kaszląc lub kichając, rozpyla drobne kropelki wydzieliny zawierającej wirusy
- drogą pokarmową: poprzez kontakt z zakażonymi przedmiotami codziennego użytku.
Choroba objawia się obniżonym samopoczuciem, bólem gardła, chrypką, może pojawić się kaszel, katar i podwyższona temperatura ciała.
Co można zrobić, aby uchronić się przed przeziębieniem?
Wpływ odżywiania na odporność
Może to truizm, ale myślę, że warto o tym wspomnieć na początku. Aby wzmocnić odporność i uniknąć infekcji należy zachować racjonalny sposób odżywiania, bogaty w fitoskładniki. Co to znaczy? Włączyć do diety dużo warzyw i wartościowe tłuszcze roślinne, spożywać mniej cukrów, jeszcze mniej mięsa. Warzywa kiszone (np. kapusta, marchew, seler) spożywane w postaci surówek dostarczają nam szereg składników usprawniających układ odpornościowy. Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, K i E oraz cenne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, mangan i siarkę. Nie zapominajmy też o odpowiednim nawodnieniu!
Naturalne suplementy wzmacniająca odporność
W okresie przeziębieniowym zaleca się dodać do diety naturalne suplementy. Mówimy tak, ponieważ uważamy, że dzisiejsza łatwo dostępna żywność nie jest w stanie zapewnić optymalnych poziomów niektórych składników (jedzona w ilości, jaką jesteśmy w stanie spożyć). Dzięki nowym technologiom i ludziom, którzy poświęcili swoje życie na badania naukowe, możemy zdobyć naturalne ekstrakty z roślin, których dawkowanie jest proste i bardzo dokładne. Bez zbędnej chemii.
Witamina C - wpływ na odporność
W szczególności polecam stymulującą układ odpornościowy witaminę C, której dużą zawartość wykryto np. w owocach aceroli i dzikiej róży. Witamina C uczestniczy w produkcji limfocytów – ciałek krwi niszczących inne, zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy, jak szybko nasz organizm upora się z infekcją.
Czy cynk wspiera odporność?
Minerał, który zauważalnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w przemianie witamin, kwasów nukleinowych, białek, tłuszczów i węglowodanów. Cynk ma również właściwości immunomodulujące (wpływa na reakcje odpornościowe) i może zapobiegać infekcjom.
Zioła na odporność
Istnieje wiele roślin, które potrafią pomóc podnieść wydajność systemu immunologicznego (odpornościowego). Wśród nich znajdziemy między innymi: bez czarny, lipę, rozmaryn, imbir i kardamon. Często wchodzą w skład mieszanek ziołowych na odporność.
Jeżówka purpurowa to jedna z roślin o działaniu immunostymulującym. Liczne badania potwierdziły, że substancje czynne zawarte w jeżówce sprzyjają aktywności białych krwinek - “zabójców” wirusów i bakterii. Ponadto potwierdzono, że wyciągi z jeżówki chronią tkanki przed penetracja toksyn bakterii chorobotwórczych. Dzięki temu proces zapalny rozprzestrzenia się o wiele wolniej.
Hartowanie - co to? Jak bezpiecznie się hartować?
Przed przeziębieniem chroni nas także hartowanie. Jeżeli to możliwe, przebywaj jak najdłużej na świeżym powietrzu, nawet w czasie słoty. Przykładowo można udając się do pracy czy wracając do domu, przejść pieszo jeden, dwa przystanki. Dzięki temu organizm dotleni się i zahartuje. Innymi słowy, będzie lepiej znosić wahania temperatur.
W Polsce najwięcej zachorowań odnotowuje się od jesieni do wczesnej wiosny. Objawy przeziębienia utrzymują się około 10 dni. Należy zadbać o odpowiednią profilaktykę, by nie doszło do powikłań, takich jak zapalenie oskrzeli/płuc, których konsekwencje mogą być poważne.
Zobacz także:
W swojej autobiografii tak wspomina początki swojego obcowania z naturą i ziołolecznictwem:
„[…] zacząłem się przypatrywać bliżej kwiatom i ziołom rosnącym na polach i łąkach. Wiedziony jakimś niepojętym instynktem, czy wyczuciem, zacząłem wyraźnie odczuwać właściwości lecznicze i trujące napotkanych ziół. Od jednych roślin odczuwałem idące ku mnie prądy kojące, błogie, przyjemne, jakby pieszczące...
czytaj dalej
Dezodorant i antyperspirant należą do produktów, które mogą być zbawieniem lub utrapieniem. Mokre plamy i przykry zapach potu to nie jedyny problem do rozwiązania kiedy przychodzi nam wybrać swój idealny środek na pocenie. Przy wyborze należy zwrócić uwagę, że niektóre produkty mogą uczulać, blokować funkcję wydzielania potu, inne po prostu niwelują nieprzyjemny zapach. Który wybrać? Dezodorant czy antyperspirant?
czytaj dalejMieszanki ziołowe na wybrane choroby płucno-oskrzelowe według receptury ojca Andrzeja Czesława Klimuszko. W tym wpisie znajdziesz przepisy na mieszanki na przeziębienie i grypę, rozedmę płuc, pylice płuc, nieżyt oskrzeli i krztusiec. Przeczytasz też jak przygotować i stosować zioła lecznicze. Dodatkowo ojciec Klimuszko udziela rad dla osób z problemami układu oddechowego.
czytaj dalej