Jak naturalnie wzmocnić odporność i nie dać się przeziębieniu?
Nadchodzi czas jesiennych chłodów, pluchy i zmian temperatury. Warunki te są sprzyjające dla rozwoju wirusów wywołujących choroby takie jak przeziębienie, czy grypa. Zdarza się, że niektórzy cały okres jesienno-zimowy nie mogą pozbyć się chrypki, kaszlu i kataru. Jak naturalnie wesprzeć odporność? Jak uchronić się przed przykrymi objawami przeziębienia?
Przeziębienie to choroba związana z zapaleniem błon śluzowych nosa, gardła i zatok przynosowych. Do zakażenia wirusami może dojść:
- drogą kropelkową: w czasie kontaktu z chorym, który kaszląc lub kichając, rozpyla drobne kropelki wydzieliny zawierającej wirusy
- drogą pokarmową: poprzez kontakt z zakażonymi przedmiotami codziennego użytku.
Choroba objawia się obniżonym samopoczuciem, bólem gardła, chrypką, może pojawić się kaszel, katar i podwyższona temperatura ciała.
Co można zrobić, aby uchronić się przed przeziębieniem?
Wpływ odżywiania na odporność
Może to truizm, ale myślę, że warto o tym wspomnieć na początku. Aby wzmocnić odporność i uniknąć infekcji należy zachować racjonalny sposób odżywiania, bogaty w fitoskładniki. Co to znaczy? Włączyć do diety dużo warzyw i wartościowe tłuszcze roślinne, spożywać mniej cukrów, jeszcze mniej mięsa. Warzywa kiszone (np. kapusta, marchew, seler) spożywane w postaci surówek dostarczają nam szereg składników usprawniających układ odpornościowy. Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, K i E oraz cenne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, mangan i siarkę. Nie zapominajmy też o odpowiednim nawodnieniu!
Naturalne suplementy wzmacniająca odporność
W okresie przeziębieniowym zaleca się dodać do diety naturalne suplementy. Mówimy tak, ponieważ uważamy, że dzisiejsza łatwo dostępna żywność nie jest w stanie zapewnić optymalnych poziomów niektórych składników (jedzona w ilości, jaką jesteśmy w stanie spożyć). Dzięki nowym technologiom i ludziom, którzy poświęcili swoje życie na badania naukowe, możemy zdobyć naturalne ekstrakty z roślin, których dawkowanie jest proste i bardzo dokładne. Bez zbędnej chemii.
Witamina C - wpływ na odporność
W szczególności polecam stymulującą układ odpornościowy witaminę C, której dużą zawartość wykryto np. w owocach aceroli i dzikiej róży. Witamina C uczestniczy w produkcji limfocytów – ciałek krwi niszczących inne, zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy, jak szybko nasz organizm upora się z infekcją.
Czy cynk wspiera odporność?
Minerał, który zauważalnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w przemianie witamin, kwasów nukleinowych, białek, tłuszczów i węglowodanów. Cynk ma również właściwości immunomodulujące (wpływa na reakcje odpornościowe) i może zapobiegać infekcjom.
Zioła na odporność
Istnieje wiele roślin, które potrafią pomóc podnieść wydajność systemu immunologicznego (odpornościowego). Wśród nich znajdziemy między innymi: bez czarny, lipę, rozmaryn, imbir i kardamon. Często wchodzą w skład mieszanek ziołowych na odporność.
Jeżówka purpurowa to jedna z roślin o działaniu immunostymulującym. Liczne badania potwierdziły, że substancje czynne zawarte w jeżówce sprzyjają aktywności białych krwinek - “zabójców” wirusów i bakterii. Ponadto potwierdzono, że wyciągi z jeżówki chronią tkanki przed penetracja toksyn bakterii chorobotwórczych. Dzięki temu proces zapalny rozprzestrzenia się o wiele wolniej.
Hartowanie - co to? Jak bezpiecznie się hartować?
Przed przeziębieniem chroni nas także hartowanie. Jeżeli to możliwe, przebywaj jak najdłużej na świeżym powietrzu, nawet w czasie słoty. Przykładowo można udając się do pracy czy wracając do domu, przejść pieszo jeden, dwa przystanki. Dzięki temu organizm dotleni się i zahartuje. Innymi słowy, będzie lepiej znosić wahania temperatur.
W Polsce najwięcej zachorowań odnotowuje się od jesieni do wczesnej wiosny. Objawy przeziębienia utrzymują się około 10 dni. Należy zadbać o odpowiednią profilaktykę, by nie doszło do powikłań, takich jak zapalenie oskrzeli/płuc, których konsekwencje mogą być poważne.
Zobacz także:
W swojej autobiografii tak wspomina początki swojego obcowania z naturą i ziołolecznictwem:
„[…] zacząłem się przypatrywać bliżej kwiatom i ziołom rosnącym na polach i łąkach. Wiedziony jakimś niepojętym instynktem, czy wyczuciem, zacząłem wyraźnie odczuwać właściwości lecznicze i trujące napotkanych ziół. Od jednych roślin odczuwałem idące ku mnie prądy kojące, błogie, przyjemne, jakby pieszczące...
czytaj dalej
Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim odwieczne pytanie: jaki prezent sprawić mamie, aby uczcić to piękne święto. Wybór prezentu zawsze jest nie lada wyzwaniem, ale w tym wypadku jest jeszcze trudniej, bo jak można odwdzięczyć się kochanym mamom za ich wsparcie przez te wszystkie lata, za czuwanie przy nas kiedy chorowaliśmy, za otarte łzy i ucałowane zdarte kolana?
czytaj dalejJedno z najstarszych roślin leczniczych w dziejach. Przypuszcza się, że gatunek ten istnieje od ponad 300 milionów lat.
W religii buddyjskiej czci się go jako symbol witalności, nadziei i braterstwa, dlatego był on sadzony od zawsze, niemal przy każdej świątyni. Chińczycy wykorzystują właściwości lecznicze miłorzębu od ponad 1000 lat!