Jak naturalnie wzmocnić odporność i nie dać się przeziębieniu?
Nadchodzi czas jesiennych chłodów, pluchy i zmian temperatury. Warunki te są sprzyjające dla rozwoju wirusów wywołujących choroby takie jak przeziębienie, czy grypa. Zdarza się, że niektórzy cały okres jesienno-zimowy nie mogą pozbyć się chrypki, kaszlu i kataru. Jak naturalnie wesprzeć odporność? Jak uchronić się przed przykrymi objawami przeziębienia?
Przeziębienie to choroba związana z zapaleniem błon śluzowych nosa, gardła i zatok przynosowych. Do zakażenia wirusami może dojść:
- drogą kropelkową: w czasie kontaktu z chorym, który kaszląc lub kichając, rozpyla drobne kropelki wydzieliny zawierającej wirusy
- drogą pokarmową: poprzez kontakt z zakażonymi przedmiotami codziennego użytku.
Choroba objawia się obniżonym samopoczuciem, bólem gardła, chrypką, może pojawić się kaszel, katar i podwyższona temperatura ciała.
Co można zrobić, aby uchronić się przed przeziębieniem?
Wpływ odżywiania na odporność
Może to truizm, ale myślę, że warto o tym wspomnieć na początku. Aby wzmocnić odporność i uniknąć infekcji należy zachować racjonalny sposób odżywiania, bogaty w fitoskładniki. Co to znaczy? Włączyć do diety dużo warzyw i wartościowe tłuszcze roślinne, spożywać mniej cukrów, jeszcze mniej mięsa. Warzywa kiszone (np. kapusta, marchew, seler) spożywane w postaci surówek dostarczają nam szereg składników usprawniających układ odpornościowy. Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, witaminę A, K i E oraz cenne składniki mineralne: wapń, potas, żelazo, mangan i siarkę. Nie zapominajmy też o odpowiednim nawodnieniu!
Naturalne suplementy wzmacniająca odporność
W okresie przeziębieniowym zaleca się dodać do diety naturalne suplementy. Mówimy tak, ponieważ uważamy, że dzisiejsza łatwo dostępna żywność nie jest w stanie zapewnić optymalnych poziomów niektórych składników (jedzona w ilości, jaką jesteśmy w stanie spożyć). Dzięki nowym technologiom i ludziom, którzy poświęcili swoje życie na badania naukowe, możemy zdobyć naturalne ekstrakty z roślin, których dawkowanie jest proste i bardzo dokładne. Bez zbędnej chemii.
Witamina C - wpływ na odporność
W szczególności polecam stymulującą układ odpornościowy witaminę C, której dużą zawartość wykryto np. w owocach aceroli i dzikiej róży. Witamina C uczestniczy w produkcji limfocytów – ciałek krwi niszczących inne, zainfekowane komórki. Od ich sprawności zależy, jak szybko nasz organizm upora się z infekcją.
Czy cynk wspiera odporność?
Minerał, który zauważalnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w przemianie witamin, kwasów nukleinowych, białek, tłuszczów i węglowodanów. Cynk ma również właściwości immunomodulujące (wpływa na reakcje odpornościowe) i może zapobiegać infekcjom.
Zioła na odporność
Istnieje wiele roślin, które potrafią pomóc podnieść wydajność systemu immunologicznego (odpornościowego). Wśród nich znajdziemy między innymi: bez czarny, lipę, rozmaryn, imbir i kardamon. Często wchodzą w skład mieszanek ziołowych na odporność.
Jeżówka purpurowa to jedna z roślin o działaniu immunostymulującym. Liczne badania potwierdziły, że substancje czynne zawarte w jeżówce sprzyjają aktywności białych krwinek - “zabójców” wirusów i bakterii. Ponadto potwierdzono, że wyciągi z jeżówki chronią tkanki przed penetracja toksyn bakterii chorobotwórczych. Dzięki temu proces zapalny rozprzestrzenia się o wiele wolniej.
Hartowanie - co to? Jak bezpiecznie się hartować?
Przed przeziębieniem chroni nas także hartowanie. Jeżeli to możliwe, przebywaj jak najdłużej na świeżym powietrzu, nawet w czasie słoty. Przykładowo można udając się do pracy czy wracając do domu, przejść pieszo jeden, dwa przystanki. Dzięki temu organizm dotleni się i zahartuje. Innymi słowy, będzie lepiej znosić wahania temperatur.
W Polsce najwięcej zachorowań odnotowuje się od jesieni do wczesnej wiosny. Objawy przeziębienia utrzymują się około 10 dni. Należy zadbać o odpowiednią profilaktykę, by nie doszło do powikłań, takich jak zapalenie oskrzeli/płuc, których konsekwencje mogą być poważne.
Zobacz także:
W 1975 Skaldowie w piosence „Wszystko kwitnie wokoło” śpiewali: „Wiosna - cieplejszy wieje wiatr, Wiosna - znów nam ubyło lat.”Mogliby jeszcze dodać „Wiosna – zaczynamy sezon zielarski”. Tak właśnie jest, bowiem to najlepszy moment na rozpoczęcie swojej przygody z tą dziedziną. Osobę początkującą ilość dostępnych porad na temat co, gdzie i jak zbierać może przyprawić o zawrót głowy lub co gorsza zniechęcić do działania...
czytaj dalejNajważniejszą zaletą plastiku jest wszechstronność jego wykorzystania. Materiał ten jest lekki, wytrzymały, wodoodporny i wygodny w użyciu. Tak naprawdę przyczynił się w dużym stopniu do rozwoju wielu gałęzi przemysłu oraz ludzkości, ale jakim kosztem? Problem z odpadami plastikowymi znany jest już od wielu lat, lecz do tej pory nie podjęto działań neutralizacyjnych.
czytaj dalejUkład odpornościowy (zwany również immunologicznym) pełni niezwykłą rolę w ludzkim organizmie. Dzięki wyspecjalizowanym strukturom jest w stanie bronić nas przed zagrożeniami pochodzącymi z zewnątrz: drobnoustrojami, bakteriami, wirusami i grzybami. Dodatkowo pełni rolę regulatora procesów obronnych zachodzących wewnątrz organizmu. Nieprawidłowo pracujący układ odpornościowy jest przyczyną chorób autoimmunologicznych, takich jak...
czytaj dalej