Mumio Shilajit, czym jest i jak działa
Co to jest mumio?
Mumio (Shilajit) to substancja skalna pochodzenia roślinnego, wydzielina powstająca w niektórych masywach górskich. Mumio ma postać małych bryłek w kolorze od białego do ciemnobrązowego. Kolor górskich skarbów zależy od miejsca występowania i składu roślin, które dały początki substancji. Najpopularniejsze jest Mumio w ciemnym odcieniu. Oryginalne Mumio pozyskuje się na terenie Wyżyny Tybetańskiej, Karakorum, w Himalajach, w okolicach Kaukazu i Ałtaju. Słowo "Shijalit" pochodzi z sanskrytu i oznacza dosłownie "górską smołę".
Skład i pochodzenie mumio
Mumio pochodzi wprost z natury. Podejrzewa się, że w tworzeniu Mumio brały udział rośliny wyglądem przypominające kaktusy Euphorbia royleana, ponieważ ich gumy mają podobny skład chemiczny oraz mchy z rodzaju Barbula, Minium i wątrobowce m.in.: Asterella, Marchantia, których tkanki zawierają pierwiastki, takie jak: miedź, srebro, cynk, żelazo czy ołów znajdujące się właśnie w „górskiej smole”.
Preparat zawiera głównie próchnicę (60-80%) i inne składniki takie jak triterpeny, kwasy: benzoesowy, hipurowy, fulwowy i kw. tłuszczowe. Oprócz tego, w Mumio znajdują się ichtiol, kwas elagowy, sterole, żywica, aromatyczne kwasy karboksylowe oraz aminokwasy. Co więcej, zawiera prawdopodobnie aż 84 minerały, które wspomagają pracę organizmu oraz witaminy z grupy B i witamina D. Mumio Shilajit to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, wyjątkowy twór natury.
Jak działa Mumio Shilajit
Regeneracja tkanek i kości
- Ułatwia gojenie się ran, złamań, zwichnięć i urazów kostnych. stosowany wspierająco przy osteoporozie, poprawia zdrowie zębów.
Jako pierwszy badania nad Mumio przeprowadził rosyjski profesor Adyl Szakirow. Chciał sprawdzić jaki wpływ ma Mumio Shijalit stosowany jako suplement diety, przy leczeniu złamań kości i zwichnięć. Okazało się, że dzięki zawartości kwasów fulwowych i humusowych, wapnia i fosforu Mumio Shilajit w dużym stopniu wspomaga układ kostny, leczenie osteoporozy i przyspiesza regenerację złamań.
Kwasy fulwowe słyną z właściwości stymulujących komórki do syntezy związków wapnia w układzie kostnym. Oprócz tego Mumio Shilajit zawiera w sobie duże ilości fosforu oraz wapń, które są podstawowymi pierwiastkami budującymi kości i zapobiega ich nadmiernemu wydalaniu. Mumio Shilajit wspiera regenerację uszkodzonych tkanek, dzięki temu, że podnosi metabolizm komórek i dostarcza łatwo przyswajalny wapń do organizmu.
Mumio Shilaji i układ nerwowy
- Działa antyoksydacyjnie i neuroprotekcyjnie, chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, zwiększa aktywność mózgu, wspomaga procesy kognitywne i procesy zapamiętywania.
Mumijo oprócz swojego dobroczynnego wpływu na układ kostny ma jeszcze wiele innych obiecujących zastosowań. Tematem żywym wśród naukowców jest wpływ mumio na układ nerwowy, a w szczególności na choroby neurodegeneracyjne jak np. choroba Alzheimera. Wspomniany już kwas fulwowy bierze udział w regulacji białka tau (nadmierna ilość tego białka prowadzi do uszkodzenia neuronów). Dzięki temu Mumio może być stosowane w profilaktyce chorób układu nerwowego. Badania na myszach, wykazały, iż Mumio Shilajit zwiększa aktywność neuroprzekaźników, takich jak: dopamina, norepinefryna czy acetylocholina. Działanie to zwiększa aktywność mózgu, powodując polepszenie pamięci krótko- i długotrwałej, podniesienie zdolności poznawczych, ułatwienie koncentracji oraz zwiększenie energii umysłowej. Co więcej, Mumio działa również przeciwbólowo w przypadku nerwobólu.
Mumio - pomoc dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi
- Wspiera w chorobach układu krążenia i krwi, miażdżycy i anemii, poprawia stan czerwonych krwinek, ze względu na zawartość żelaza, przy czym nie wywołuje skutków ubocznych, takich z jakimi można mieć do czynienia w przypadku stosowania samego żelaza (jego nadmiar często wywołuje stres oksydacyjny, którego skutki kumulują się w tkankach i zaburzają ich czynności).
Suplement diety Mumio Shilajit jest bogatym źródłem żelaza o wysokiej bioprzyswajalności, którego nie da się przedawkować. Ma to znaczenie dla osób cierpiących z powodu chorób krwi i układu krążenia takich jak: miażdżyca i anemia. Suplementacja kapsułek mumio czy proszku powoduje poprawę kondycji czerwonych krwinek. W badaniu na szczurach, chorych na anemię wykazano, że dzięki Mumio Shilajit wzrasta poziom hemoglobiny, hematokrytu oraz zwiększa się ilość erytrocytów we krwi. W przypadku miażdżycy Mumio obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, co zmniejsza ryzyko powstania stanu zapalnego wewnątrz naczyń krwionośnych i odkładania się blaszek miażdżycowych.
Mumio Shilajit ogranicza żywotność bakterii
- Działa bakteriostatycznie przy Salmonella ssp.
Czyste mumio wykazuje zdolność bakteriostatyczną w warunkach in vitro. Badano wpływ mumio na żywotność Salmonella ssp i wykazano, że mumio ogranicza wzrost bakterii chorobotwórczych. Shilajit wykazuje podobieństwo do antybiotyku, dlatego można stosować go wspomagająco w terapiach chorób bakteryjnych.
Mumio zwiększa wydzielanie testosteronu
- Wspiera produkcję testosteronu i ma dobroczynny wpływ na proces powstawania i dojrzewania plemników.
Badania kliniczne z podwójną ślepą próbą i próbą kontrolną przeprowadzono na zdrowych ochotnikach w wieku 45-55 lat. Celem badania było sprawdzenie efektu oczyszczonego mumio na liczebność męskich hormonów. Grupa mężczyzn otrzymywała przez 90 dni 500 mg mumio (2 kapsułki 250mg dziennie, po głównych posiłkach). Druga grupa otrzymywała przez taki sam czas placebo. Badano poziom męskich hormonów w trakcie rozpoczęcia badania, po 30, 60 i 90 dniach u obu grup. Wyniki są jednoznaczne. Shilajit wspiera produkcję testosteronu i ma dobroczynny wpływ na proces powstawania i dojrzewania plemników.
Mumio zawiera szereg substancji wspierających odporność i system rodny, a także zdrowie skóry i wiele, wiele więcej. Niektórzy twierdzą, że Mumio Shilajit może wyleczyć nawet 200 chorób, w tym nowotwory. Wciąż brakuje oficjalnych badań na ten temat, a jednak w wielu krajach wschodnich produkty z Mumio są stosowane z powodzeniem jako substytut leków (są zapisywane przez lekarzy).
Zastosowanie Mumio Shijalit w 'pigułce'
Mumio Shijalit jest darem natury, substancją składającą się z wielu naturalnych składników, często wykorzystywaną w medycynie ajurwedyjskiej (rdzennej medycynie Indyjskiej) i mongolskiej. Pozytywne działanie Mumijo na organizm ludzi i zwierząt znane jest od ponad 5 tysięcy lat. Wszystko zaczęło się od tego, że mieszkańcy Himalajów odkryli lecznicze właściwości Mumio Shilajit i zaczęli go stosować jako remedium na wiele dolegliwości.
W jakim celu stosować mumio?
- dostarcza wiele rzadkich pierwiastków śladowych (rubid, cez, bar, stront, cyna, chrom, antymon...), dobrze przyswajalny wapń i fosfor oraz kwasy: fulwowy i humusowy,
- wspiera zdrowie kości, stawów, zębów,
- wspomaga gojenie się ran, otarć, zwichnięć i złamań,
- podnosi zdolności poznawcze, ułatwia koncentrację, poprawia pamięć,
- poprawia stan czerwonych krwinek i chroni przed chorobami krążenia,
- ogranicza żywotność niektórych bakterii, co może mieć znaczenie w terapii chorób bakteryjnych,
- wspiera produkcję testosteronu i ma dobroczynny wpływ na proces powstawania i dojrzewania plemników,
- wspiera układ odpornościowy i dodaje sił witalnych osobom osłabionym, starszym,
- stosuje się w dysfunkcjach układu rodnego i skóry,
- stosuje się w przypadku przewlekłego bólu, zarówno o podłożu nerwowym, czyli nerwobóli, jak i bólu zwyrodnieniowego, np. stawów (poprawa jakości życia osób w wieku podeszłym),
- zwiększa odporność na promieniowanie UVA (Himalaistom stosującym Mumio mniej przeszkadza wysokogórskie słońce),
- działa jak biostymulator, silnie regeneruje komórki.
Mumio - strzeżenia i przeciwwskazania
Należy spożywać tylko czyste Mumio. Niektóre produkty mogą zawierać śladowe ilości mykotoksyn, na co należy uważać. Osoby zażywające jakiekolwiek leki powinny skonsultować się z lekarzem medycyny naturalnej lub naturo/fitoterapeutą. Więcej informacji o produktach na konkretnych podstronach. Uwaga! Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego podejścia do życia. Zawsze najpierw pozytywne myślenie, dobre odżywianie i aktywność fizyczna - te warunki powinny zostać spełnione, by mówić o dobroczynnych skutkach suplementacji.
Źródła:
T. Enkh-Oyunand B.NarangerelInstitute RESULTS FOR ANTIBIOTIC -LIKENESS ACTIVITY OF THE MUMIO AGAINST SALMONELLA SPP Mongolian Journal of Agricultural Sciences №13 (02), 2014:27-28
S. Pandit, S. Biswas, U. Jana, R. K. De, S. C. Mukhopadhyay, T. K. Biswas, Clinical evaluation of purified Shilajit on testosterone levels in healthy volunteers, 2015, dostęp: onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/and.12482
W. Krakowiak, Wpływ Mumio Shilajit na apoptozę komórek VH10 traktowanych promieniowaniem UVA, Zeszyty Studenckiego Ruchu Naukowego Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2020, tom 29, część 2, dostęp: zeszytysrn.ujk.edu.pl/wp-content/uploads/2020/11/skladZSRN_2020_tom_29_czesc-2.pdf#page=35
Zdjęcia:
unsplash.com
photos.prnasia.com/prnh/20191014/2609833-1?lang=0
Zobacz także:
Najważniejszą zaletą plastiku jest wszechstronność jego wykorzystania. Materiał ten jest lekki, wytrzymały, wodoodporny i wygodny w użyciu. Tak naprawdę przyczynił się w dużym stopniu do rozwoju wielu gałęzi przemysłu oraz ludzkości, ale jakim kosztem? Problem z odpadami plastikowymi znany jest już od wielu lat, lecz do tej pory nie podjęto działań neutralizacyjnych.
czytaj dalejPandemia COVID-19 to temat, który szybko nie zejdzie z tapety. W ostatnich miesiącach gorączkowo poszukiwany jest środek mogący uchronić przed zakażeniem i łagodzący objawy choroby. Internet obiegły informacje o cynku, pierwiastku, który powstrzymuje wirusa przed replikacją i tym samym może ograniczyć ilość zarażeń. Dodatkowo cynk rzekomo pomaga w wyzdrowieniu. Przyjrzyjmy się temu bliżej.
czytaj dalejKurkuma, Ostryż długi (Curcuma Longa L.) to indyjska roślina przyprawowa należąca do rodziny Imbirowatych - Zingiberaceae. Lecznicze właściwości posiada kłącze - Rhizoma Curcumae. Na świecie jest bardzo popularną przyprawą, jednak w Polsce ciągle niewiele się słyszy o jej zaskakujących właściwościach. Kłącze kurkumy jest wykorzystywane nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale także w ziołolecznictwie ludowym Indii (Ayurveda).
czytaj dalej