Krwawnik pospolity - lecznicze zioło Achillesa
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium L.)
Według legendy Achilles - mityczny, grecki bohater oczyszczał i opatrywał rany swoje i swoich żołnierzy podczas bitwy trojańskiej, przy użyciu krwawnika. To właśnie z tego powodu roślina zyskała łacińską nazwę Achillea. Drugi człon nazwy millefolium oznacza dosłownie tysiąc liści i nawiązuje do bogatego ulistnienia tej rośliny.
Krwawnik pospolity należy do rodziny: Astrowate / Złożone, dawniej nazywaną Asteraceae / Compositae. To niewielka, wieloletnia bylina, osiągająca od 10 do 80 cm wysokości. Charakteryzuje się gęstym, pierzastym ulistnieniem i aromatycznym, mocno ziołowym zapachem. Kwiaty są pięciopłatkowe i zebrane w piękne baldachy. Krwawnik kwitnie od lipca aż do późnej jesieni.
Krwawnik - występowanie
Krwawnik występuje w strefie umiarkowanej, na terenach Ameryki Północnej, Azji i Europy. W naszym kraju gatunek ten można spotkać bardzo często. Rośnie wszędzie tam, gdzie gleba jest choć trochę lepsza od szczerych piasków, ale równie przepuszczalna. Roślina nie lubi terenów podmokłych i jest odporna na susze. Porasta pastwiska, suche łąki, skraje lasów, miedze i przydroża.
Jak działa krwawnik?
- stosowany zewnętrznie jest znakomitym środkiem dezynfekującym rany, wspiera gojenie,
- często stosowany w formie okładu na zapalenie skóry i śluzówek, dermatozy, owrzodzenia, pęknięcia sutka i inne rany,
- wpływa na poprawną pracę układu pokarmowego, pobudzając jego czynność, łagodząc stany zapalne w obrębie żołądka, dróg żółciowych i dwunastnicy,
- poprawia trawienie, łagodzi bóle, biegunki, nieprawidłowości związane z wydzielaniem żółci,
- działa moczopędnie i żółciopędnie, a więc wspiera detoksykację organizmu,
- wykazuje właściwości przeciwzapalne i ściągające,
- łagodzi bolesne menstruacje i bóle krzyża, wpływa uspokajająco na macicę i jajniki,
- wykazuje działanie regulujące, pomaga zarówno przy skąpej jak i obfitej miesiączce,
- ihalacje ze świeżych kwiatów przynoszą ulgę w katarze siennym.
Zbiór ziela i kwiatów krwawnika
Do celów leczniczych wykorzystujemy całe górne części pędów o długości do 25 cm. Niektórzy zbierają tylko same kwiaty, gdyż to właśnie one mają najsilniejsze działanie terapeutyczne.
Ziele krwawnika należy ścinać od czerwca do września, w czasie rozkwitania. Pamiętajmy, że zbiory w dni słoneczne to najlepsze zbiory! Wówczas roślina ma najwięcej leczniczych właściwości. Deszcz skutecznie zmywa z powierzchni rośliny cenne związki, które sobie wytworzyła (np. olejki eteryczne).
Suszenie i przechowywanie
Przed suszeniem należy odrzucić części zdrewniałe. Zebrane pędy i kwiatostany rozkłada się cienkimi warstwami, w zacienionych, suchych miejscach i suszy w temperaturze do 35 °C. Następnie zioła przekłada się do szczelnie zabezpieczonych opakowań i przechowuje w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Powszechnie uważa się, że najlepszy termin spożycia wynosi 2 lata od zapakowania.
Jak stosować krwawnik?
Napar krwawnikowy:
Najłatwiej wykonać napar z ziela krwawnika. W tym celu łyżkę suszonego surowca zalewamy wrzątkiem w ilości 1,5 szklanki. Odstawiamy na 15 minut. Opcjonalnie odcedzamy materiał roślinny. Pić 3 razy dziennie po 2/3 szklanki przy:
- stanach zapalnych układu pokarmowego,
- zaburzeniach miesiączkowania, obfitej oraz skąpej miesiączce,
- dla odtrucia organizmu z toksyn.
Przemywanie skóry naparami z ziela krwawnika pomaga utrzymać cerę tłustą w dobrej kondycji.
Kompres z krwawnika:
Łyżeczkę liści krwawnika zalać 250 ml wody i gotować przez minutę. Owinąć zioła w gazę. Tak przygotowany kompres można nakładać na zadrapaną skórę lub ranę. Zabieg można powtarzać 2-3 razy dziennie. Działa rewelacyjnie!
Działania niepożądane krwawnika
Możliwe jest wystąpienie reakcji alergicznych. Podczas zbioru należy zachować ostrożność, bo niewykluczone jest powstanie odczynów alergicznych.
Nie należy przyjmować zbyt dużych dawek preparatów z krwawnika, ponieważ roślina w nadmiarze ma działanie toksyczne.
Dłuższa kuracja zielem może wywołać nadwrażliwość na światło słoneczne (fotouczulenie).
Nie wolno stosować tej rośliny leczniczej w czasie ciąży.
Źródło:
G. Wasilewska Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające, wyd. RM
Zobacz także:
W swojej autobiografii tak wspomina początki swojego obcowania z naturą i ziołolecznictwem:
„[…] zacząłem się przypatrywać bliżej kwiatom i ziołom rosnącym na polach i łąkach. Wiedziony jakimś niepojętym instynktem, czy wyczuciem, zacząłem wyraźnie odczuwać właściwości lecznicze i trujące napotkanych ziół. Od jednych roślin odczuwałem idące ku mnie prądy kojące, błogie, przyjemne, jakby pieszczące...
czytaj dalej
Kurkuma, Ostryż długi (Curcuma Longa L.) to indyjska roślina przyprawowa należąca do rodziny Imbirowatych - Zingiberaceae. Lecznicze właściwości posiada kłącze - Rhizoma Curcumae. Na świecie jest bardzo popularną przyprawą, jednak w Polsce ciągle niewiele się słyszy o jej zaskakujących właściwościach. Kłącze kurkumy jest wykorzystywane nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale także w ziołolecznictwie ludowym Indii (Ayurveda).
czytaj dalejPrzeziębienie to choroba wywoływana przez ponad 200 wirusów, z których najpowszechniejszymi są rinowirusy, rzadsze koronawirusy. Zakażenie najczęściej odbywa się drogą kropelkową. Objawy choroby przeziębieniowej to: kaszel, ból gardła, nieżyt nosa, niewielka gorączka, słabe samopoczucie, czasem utrata smaku, zapachu, a także ból głowy. Zwykle ustępują samoczynnie po około 10 dniach, ale nie zawsze.
czytaj dalej