10 najlepszych polskich ziół i ich zastosowanie
“Cudze chwalicie, swego nie znacie” to stare przysłowie często ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Polskie łąki, pola i lasy obfitują w roślinne substancje lecznicze o udokumentowanym działaniu. Warto przyjrzeć im się bliżej. Poznaj najlepsze polskie surowce zielarskie i ich zastosowanie.
Mniszek lekarski - kiedy i jak stosować?
Mniszek lekarski jest nazywany królem polskich ziół, choć wydawałoby się, że to pospolity chwast. Został uznany za roślinę leczniczą dopiero w XVI w., ale jego znaczenie szybko rosło. We współczesnym ziołolecznictwie jest bardzo cennym surowcem. Najczęściej wykorzystuje się korzeń mniszka, rzadziej ziele, liście, kwiaty i sok mleczny.
Mniszek lekarski - zastosowanie:
- Stymuluje pracę wątroby i trzustki, zwiększa wydzielanie żółci i ułatwia jej przemieszczanie drogami żółciowymi do dwunastnicy, przeciwdziałając jej zastojom.
- Korzeń mniszka stosuje się przede wszystkim w schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego, najczęściej po wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach operacyjnych na drogach żółciowych, w początkowej fazie kamicy żółciowej.
- Ziele mniszka sprawdzi się jako lek moczopędny w chorobach nerek, ponieważ pobudza pracę kłębków nerkowych.
- Roślina ta działa detoksykująco na organizm i koi zaburzenia trawienne wynikające z niedostatecznego wydzielania soków żołądkowych, dobra przy otyłości i wczesnych fazach cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi).
- Mniszek stosowany jest także pomocniczo przy miażdżycy i reumatyzmie.
- Z kwiatów mniszka tworzy się okłady, które pomagają przy chorobach i uszkodzeniach skóry.
- Sok mleczny ze świeżego ziela hamuje wzrost brodawek i kurzajek.
Odwar z korzeni mniszka:
2 łyżki rozdrobnionych korzeni zalać dwoma szklankami gorącej wody. Zagotować powoli do wrzenia i trzymać na małym ogniu pod przykryciem przez 5-10 min. Odstawić na 15 min. Przecedzić. Pić po ½ szklanki, 2-3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek żółciopędny, moczopędny i odtruwający.
Pokrzywa zwyczajna - kiedy i jak stosować?
Pokrzywa jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych, ze względu na swoje wielokierunkowe działanie. Znana była już w starożytności, pisali o niej Hipokrates, Dioskurides i Pliniusz. Surowcem zielarskim jest liść i korzeń. Pokrzywą powinny zainteresować się w szczególności panie.
Pokrzywa - zastosowanie:
- Wyciągi i napary z pokrzywy wspomagają terapię dróg moczowych, zwiększają wydzielanie moczu i działają odtruwająco.
- Pokrzywa poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych, działa rozkurczowo i ściągająco.
- Preparaty z liści zapobiegają drobnym krwawieniom z naczyń włosowatych i zwiększają poziom hemoglobiny, działają przeciwanemicznie.
- Pokrzywę można z powodzeniem stosować pomocniczo przy zaburzeniach miesiączkowania.
- Wodne wyciągi stosuje się do płukania zainfekowanej jamy ustnej i gardła.
- Napary pomagają przy zapaleniach pochwy i upławach oraz w stanach zapalnych skóry i owrzodzeniach.
Odwar z liści pokrzywy:
Dwie i pół łyżki liści pokrzywy zalać 2 szklankami gorącej wody, postawić na małym ogniu i podgrzewać do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 5 min. Odstawić na 10 min., następnie przecedzić. Pić pół szklanki herbaty 2-3 razy dziennie po jedzeniu w niedokrwistości i kłopotach z układem trawiennym.
Rumianek pospolity - kiedy i jak stosować?
Rumianek należy do najstarszych roślin leczniczych. Był znany i ceniony już w czasach starożytnych. W polskim ziołolecznictwie rumianek był stosowany niemalże jako lek uniwersalny. Obecnie nie stracił swojej popularności i nadal pomaga nam przy wielu dolegliwościach.
Rumianek - zastosowanie:
- Przetwory z rumianku działają przeciwzapalnie, rozkurczowo i przeciwalergicznie, a także przeciwwymiotnie.
- Zioło znajduje zastosowanie w dolegliwościach układu pokarmowego i różnego rodzaju alergiach, katarze siennym.
- Napar z koszyczków rumianku sprawdzi się przy lekkich napięciach nerwowych.
- Napary i wyciągi alkoholowe z rumianku zaleca się przy problemach skórnych. Odkażające działanie rośliny pomoże przy trudno gojących się ranach, owrzodzeniach, wypryskach.
Napar z koszyczków rumianku:
Do dwóch szklanek wrzącej wody wsypać 1-2 łyżek kwiatostanów rumianku. Przykryć i zaparzać przez około 15 min. Odstawić na 5 min. i odcedzić. W stanach zapalnych przewodu pokarmowego pić ½ szklanki 3 razy dziennie między posiłkami. Takim naparem można też płukać jamę ustną i przemywać rany.
Babka lancetowata - kiedy i jak stosować?
Nasze prababcie stosowały liście babki lancetowatej jako panaceum na wszelkie rany, skaleczenia, oparzenia, ukąszenia i stłuczenia. Dziś wiemy, że babka dodatkowo wspiera układ pokarmowy, działa pozytywnie przy kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych.
Babka lancetowata - zastosowanie:
- Przetwory z liści babki działają przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej, rozkurczowo i wykrztuśnie, dlatego zaleca się ją przy nieżytach górnych dróg oddechowych: kaszlu, łagodnym zapaleniu oskrzeli i innych stanach zapalnych dróg oddechowych.
- Liście babki znajdują zastosowanie pomocnicze przy przewlekłych nieżytach przewodu pokarmowego, w bezkwaśności oraz uszkodzeniu błon śluzowych żołądka i jelit (np. przez związki chemiczne, czy toksyny bakteryjne).
- Odwary z liści babki, stosowane zewnętrznie w formie okładów pomogą przy prawie wszystkich uszkodzeniach skóry: ukąszenia owadów, świerzb, wrzody na nogach, stany zapalne sromu, a także przy stanach zapalnych dziąseł.
- Odwar można stosować do przemywania oczu w zapaleniu spojówek.
Odwar z liści babki lancetowatej:
1 łyżkę liści babki zalać 1 i 1/2 szklanki wody i ogrzewać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 5 minut, następnie odstawić na 10 - 15 minut i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Ten sam odwar można stosować zewnętrznie do płukań, okładów i przemywań.
Bez czarny - kiedy i jak stosować?
Bez czarny to krzew, który w Polsce występuje powszechnie na terenie całego kraju. Szerokie zastosowanie czyni go jednym z najczęściej stosowanych w domowych apteczkach. Prawie wszystkie części rośliny mają zastosowanie w lecznictwie, choć najbardziej znanym surowcem jest kwiat i owoc.
Bez czarny - zastosowanie:
- Ze względu na zawartość sporej ilości flawonoidów takich jak np. rutozyd, bez czarny stosowany jest przy przeziębieniu i chorobach gorączkowych. Działa napotnie i przeciwgorączkowo.
- Odwary z kwiatów stosowane zewnętrznie są bardzo dobrym wsparciem przy bólu gardła i anginie. Płukanka zminimalizuje stan zapalny jamy ustnej i gardła.
- W przypadku zapalenia spojówek i brzegów powiek spróbuj zastosować okład z bzu czarnego.
- Dodatkowo kwiaty bzu czarnego uszczelniają ściany naczyń włosowatych i zwiększają ich elastyczność.
- Owoce bzu czarnego działają odtruwająco, moczopędnie i słabo przeciwbólowo. Należą do środków czyszczących krew, usuwają z organizmu (wraz z potem, kałem i moczem) szkodliwe produkty przemiany materii.
Odwar z kwiatów bzu:
Półtorej łyżki kwiatów zalać szklanką zimnej wody, przykryć i podgrzewać do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 min., następnie odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić ⅓ szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Głóg - kiedy i jak stosować?
Ten wieloletni, ciernisty krzew o czerwonych owocach docenią przede wszystkim osoby starsze i te, które mają problemy z sercem i układem krwionośnym. W lecznictwie wykorzystuje się kwiaty z liśćmi i owoce. Przetwory z głogu można stosować długotrwale, ich działanie jest dość powolne. Są bezpieczne nawet przy miażdżycy, jednak powinny uważać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym.
Głóg - zastosowanie:
- Związki flawonoidowe zawarte w kwiatach głogu działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, dróg moczowych, macicy oraz naczyń krwionośnych.
- Rozkurczające działanie głogu jest szczególnie ważne dla naczyń wieńcowych serca, gdyż ułatwia doprowadzenie odpowiedniej ilości tlenu do mięśnia sercowego.
- Procyjanidy powodują łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego.
- Wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco oraz słabo moczopędnie.
- Owoce głogu działają podobnie do kwiatów, wzmacniają pracę serca, zwiększając siłę bica i zmniejszając częstotliwość uderzeń. Dzięki temu serce ma szanse na lepszy wypoczynek.
- Same owoce wykazują jednak dwukrotnie słabsze działanie uspokajające niż kwiaty.
- Mieszanka kwiatów i owoców głogu to uznany środek stosowany głównie w chorobach serca: przewlekła niewydolność mięśnia sercowego, nadciśnienie, bóle serca, arytmia, dusznica bolesna, kołatanie serca i nadmierna pobudliwość, nerwica wegetatywna, szumy w uszach, a także w stanach rozdrażnienia.
Odwar głogowy:
Jedną łyżeczkę kwiatów głogu zalać niepełną szklanką ciepłej wody. Podgrzewać powoli pod przykryciem aż do wrzenia. Gotować na małym ogniu 2 min. i przecedzić. Do ziół dolać tyle ciepłej wody, aby otrzymać ⅔ szklanki odwaru. W zmianach miażdżycowych pić, koniecznie świeży, 2 razy dziennie po posiłku.
Nagietek - kiedy i jak stosować?
Dawni Słowianie wierzyli, że wysuszone płatki nagietka, noszone w pomarańczowym woreczku na wysokości splotu słonecznego, odpędzają wszelkie lęki, zwidy i strachy, a spakowane do płóciennej sakiewki i włożone pod poduszkę zapewniają spokojny sen.
Nagietek - zastosowanie:
- Nagietek i przetwory z niego stosowane zewnętrznie działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i grzybobójczo. Przyspieszają gojenie się ran,
- Nagietek stosowany wewnętrznie działa przeciwzapalnie i przeciwwrzodowo na błony śluzowe przewodu pokarmowego.
- Ponadto pobudza działanie wątroby, wytwarza się więcej żółci, zwiększa ilość wydalanego moczu i jednocześnie ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii.
- Posiada właściwości adaptogenne, czyli w skrócie przeciwstresowe. Wzmacnia odporność organizmu na czynniki stresogenne natury psychicznej (depresje, niepowodzenia) lub fizyczne (np. zimno, ciepło, brak tlenu).
- A. Ożarowski w swojej książce wspomniał, że nagietek działa “w pewnym stopniu zapobiegawczo przeciwnowotworowo”.
Napar z kwiatów nagietka:
Łyżkę kwiatów zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na pół godziny. Potem napar przecedzić i pić pół szklanki, 3 razy dziennie na godzinę przed jedzeniem. Napar pomaga szczególnie w nieżytach żołądka. Można tworzyć z niego kompresy i okłady.
Skrzyp - kiedy i jak stosować?
Skrzyp jest znanym od stuleci środkiem leczniczym. W lecznictwie ludowym ziele skrzypu było stosowane przeciw krwotokom narządów wewnętrznych oraz w chorobach dróg moczowych, zewnętrznie jako środek przeciw wypadaniu włosów. We współczesnym ziołolecznictwie skuteczność skrzypu została w pełni potwierdzona. Stosuje się zielone pędy płonne.
Skrzyp - zastosowanie:
- Ziele ma działanie moczopędne i przeciwzapalne. Poprawia i reguluje przemianę materii, działa odtruwająco i przeciwkrwotocznie.
- Uzupełnia niedobór soli mineralnych w organizmie. Zawarta w nim krzemionka pomaga w zachowaniu elastyczności skóry i błon śluzowych.
- Odwary i herbatki ze skrzypu poleca się w kamicy nerkowej, stanach zapalnych dróg moczowych, zaburzeniach przemiany materii i schorzeniach wątroby.
- Odwary stosowane zewnętrznie hamują rozwój łuszczycy, wypadanie włosów i pękanie naczyń krwionośnych. Sprawdzą się również w przypadku ran, oparzeń i owrzodzeń.
Odwar z ziela skrzypu:
2 łyżki ziela zalewamy 1 i ½ szklanki cieplej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 10 min. Następnie odstawiamy na kolejnych 10 min. Przecedzamy. Pić należy ½-2/3 szklanki 2-4 razy dziennie pomiędzy posiłkami – działa wtedy łagodnie moczopędnie i reguluje przemianę materii.
Kozłek lekarski - kiedy i jak stosować?
Kozłek lekarski, zwany walerianą jest bardzo starym i cenionym w świecie medycyny środkiem uspokajającym i nasennym. Zastosowanie w lecznictwie ludowym zostało w pełni potwierdzone w badaniach naukowych. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa valere - być zdrowym. W ziołolecznictwie wykorzystujemy korzeń kozłka lekarskiego.
Kozłek lekarski - zastosowanie:
- Korzeń kozłka już od bardzo dawna stosuje się w stanach nerwicowych, bezsenności, histerii, omdleniach, wyczerpaniu psychicznym. Jest jednym z najskuteczniejszych ziół odprężających i uspokajających.
- Ze względu na działanie rozkurczowe, kozłka używa się też pomocniczo przy kolkach jelitowych i bólach związanych z menstruacją.
- Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, pomaga przy problemach żołądkowych związanych z nerwicą wegetatywną.
Napar z korzeni kozłka:
Łyżkę rozdrobnionych korzeni kozłka zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 10 min., następnie przecedzić. Pić ¼ szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek uspokajający i rozkurczowy.
Uwaga! Kuracja kozłkiem lekarskim nie powinna trwać dłużej niż 3 tygodnie.
Arcydzięgiel litwor - kiedy i jak stosować?
Już w średniowieczu w ogródkach przyklasztornych w Polsce rozpoczęto uprawę arcydzięgla. Nazywano go europejskim żeń-szeniem, dzięki leczniczym walorom ziela i korzeni. W stanie dzikim arcydzięgiel rośnie w Tatrach i Sudetach. Jest rośliną objętą całkowitą ochroną i nie może być pozyskiwany z terenów naturalnych.
Arcydzięgiel - zastosowanie:
- Korzeń arcydzięgla powszechnie stosowany jest w zaburzeniach trawienia, pobudza wytwarzanie enzymów trawiennych. Jest podawany przy wzdęciach, niestrawności, nieregularnych wypróżnieniach. Przyspiesza trawienie i reguluje fermentację.
- Wykazuje działanie czyszczące z ustroju zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii (zwiększa wydzielanie moczu i potu).
- Działa też jak lek uspokajający, znajduje zastosowanie w stanach nadmiernego pobudzenia nerwowego, napięciach, rozdrażnieniu.
- Arcydzięgiel stosuje się także w stanach depresyjnych, przy urazach powypadkowych, w lękach nocnych i nadmiernym stresie.
- Zewnętrznie wyciągi z surowca stosuje się w postaci kompresów i nacierań, jako środek łagodzący nerwobóle, przy bólach stawów, w chorobie reumatycznej i artretyzmie, a także przy zapaleniu korzonków nerwowych.
Odwar z korzenia arcydzięgla:
1 łyżeczkę korzeni wsypać do garnuszka i zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 5 min. na małym ogniu. Przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml.
Źródła:
Senderski M. E. (2017) “Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” Podkowa Leśna. Wydawca Mateusz E. Senderski.
Wasilewska G. (2015) “Polskie zioła lecznicze i uzdrawiające” Warszawa. Wydawnictwo RM.
Zobacz także:
Nadchodzi czas jesiennych chłodów, pluchy i zmian temperatury. Warunki te są sprzyjające dla rozwoju wirusów wywołujących choroby takie jak przeziębienie, czy grypa. Zdarza się, że niektórzy cały okres jesienno-zimowy nie mogą pozbyć się chrypki, kaszlu i kataru. Jak naturalnie wesprzeć odporność? Jak uchronić się przed przykrymi objawami przeziębienia?
czytaj dalejKoniczyna łąkowa, nazywana również koniczyną czerwoną to pospolita bylina, której łodygi dorastają do 50 cm długości. Roślina kwitnie od maja do września, w tym czasie tworząc purpurowoczerwone, wonne, główkowe kwiatostany. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są kwiaty, które zbiera się w momencie gdy są w pełni rozwinięte. Czas zbiorów przypada na okres od czerwca do września.
czytaj dalejFilozofia marki Terranova opiera się o holistyczne podejście do odżywiania. Składniki roślinne dobierane są tak, aby razem mogły działać wydajniej (efekt synergii). Eksperci z Terranovy tworzą wyjątkowe, zaawansowane naukowo i technologicznie preparaty odżywcze, zgodne z wyznawanymi przez firmę etycznymi zasadami... „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.” (Hipokrates)
czytaj dalej